Elke gek zijn gebrek?

Het is nu eerder herfst dan winter. Er is weinig aan om de duiven met zulk weer te verzorgen. De jongen springen uit hun bakken en staan eind deze week op eigen benen. Kunnen die al buiten, denk je? Hier mogen ze eerst in een grote ren van gaas waar ze de omgeving goed kunnen bekijken.

Het maakt niet uit wanneer ze het dak op mogen. Ik laat ze zelf los zodra ze goed kunnen vliegen. Bij Jan in Friesland blijven ze 6-8 weken achter gaas voordat ze los mogen, vanwege de roofvogels die daar vanuit de bosrand zitten te wachten tot het feestmaal wordt geopend. Jan moet daarom ook meer jongen kweken dan mij.

Zelf heb ik aan 120 jongen genoeg. Ik kweek er soms wat meer, maar ik selecteer al vanaf het spenen. Ik weet nog niet met hoeveel duiven ik ga spelen. Er zitten nog 64 vliegduiven die het goed doen. Geen problemen met vechtpartijen en een vlotte koppeling, maar toch is de kans groot dat ik er veertien verwijder voordat we gaan vliegen.

Bij de jonge duiven wil ik er na twee vluchten niet meer dan 80 hebben. Wanneer ik ze na de vierde vlucht scheid, mogen dat er niet meer dan 60 zijn. Ik wil niet langer slaaf zijn van mijn duiven en meer gaan genieten van de alledaagse dingen.

Mocht ik ooit verhuizen en kleiner gaan wonen, dan ga ik terug naar vroeger, oftewel 18 vliegkoppels en 18 kweekkoppels. Na het kweekseizoen de kwekers aan de vliegers koppelen, zodat alle duiven een dubbele functie hebben. Zo’n 70 duiven in de winter zijn er dan meer dan genoeg.

De nieuwe woning van onze zoon wordt dit voorjaar opgeleverd, daar zal ik dus ook vaak te vinden zijn om een helpende hand te bieden. Vandaar de keuze voor voedsterkoppels dit jaar. Na april zit hier niet één kweekkoppel meer samen en worden alle voedsters verwijderd.

Ik kan nu eenmaal niet alles tegelijk en wanneer het vliegseizoen start, wil ik geen gedoe meer met kweken. Mijn doelen zijn hetzelfde, namelijk genieten van elke vlucht en inmanden om te winnen. Mijn plezier haal ik uit het vliegseizoen. De rui, kweek en prijsuitreikingen sla ik het liefst over.