De toekomst

We beginnen met een schone lei aan een nieuw seizoen, dat vast weer duurder wordt dan het vorige. Het is daarom tijd voor een extra selectieronde. Wie verdient het om verder te mogen, wie is perfect van bouw, netjes ingepluimd, niet lastig en heeft al mooie dingen laten zien? De woonbakken hoeven niet vol, reserveduiven hoor je niet te houden. Je moet één credo aanhouden: je hebt altijd duiven teveel en komt er nooit één tekort!

De eerste koppels heb ik inmiddels verlegd. Of ze bevrucht zijn, check ik later. Ik wil uit de eigen duiven een mooie ploeg jongen kweken. Met ‘mooi’ bedoel ik niet groot, maar goed. Enkel uit de beste duiven, dus. Bij Jan willen we diezelfde kant op, al wordt hij wel wat meer geteisterd door roofvogels.

Verder valt het me op dat onze mineralenemmer steeds meer voet aan de grond krijgt in België. Erwin van der Linden (info@vanderlindenbirdfood.nl) bezorgt ze in heel België aan huis en ze zijn ook verkrijgbaar in de winkel van Ronny van Tilburg.

Verzorging

Mijn duiven krijgen elke dag één deel Champions Mineralenmix op vier delen voer. Als de duiven tegen de leg zitten geef ik iets meer, maar wel altijd over het voer. Hier dus geen losse potjes op het hok of in de bakken, alle duiven eten uit één gezamenlijke voerbak.

Ik hoef ook geen circusaapjes die het voer of de nootjes uit mijn mond pikken of in de handen pikken wanneer je de woonbak zuiver maakt. Dit alles is vaak een kwestie van hongerige duiven. Dieren met honger kan je alles aanleren, behalve sneller naar huis vliegen.

Hier krijgen de duiven dus altijd genoeg te eten. In de maanden dat er niet gevlogen wordt en ze geen jongen hebben, voer ik ze eenmaal daags. Per 40 duiven geef ik 1 kilogram voer (4 delen à 250 gram) + 250 gram Champions Mineralenmix + 1 eetlepel Origanum Red. Tweemaal per week nog een schepje Prestavit. Hiermee blijven mijn duiven perfect op gewicht.

De ochtend erop is de voerbak compleet leeg, er ligt zelfs geen korrel grit of roodsteen meer. Bij temperaturen rond het vriespunt voer ik natuurlijk ietsje meer. Zouden er ’s ochtends wel nog restjes liggen, dan krijgen ze iets minder. Alles wat ik verstrek moet opgaan, inclusief de mineralenemmer.

Ik heb een hekel aan wintervet, de zogenaamde gele randen naast het borstvlees. Aan verspilling heb ik ook een hekel, dat geldt ook voor de drinkpot. Bij de kweekboxen ververs ik die om de twee dagen, dus twee dagen Naturaline met knoflook en vervolgens twee dagen zuiver water.

Bij de vliegduiven ververs ik het water elke dag, die krijgen vandaag Naturaline met knoflook en morgen Sedochol. En zo verder. Deze duiven drinken van half september tot half januari dus geen zuiver water. Daarna maakt de Sedochol plaats voor zuiver water. De kwekers krijgen vanaf het koppelen geen Sedochol meer en de rest van het jaar alleen nog om de dag Naturaline met knoflook.

Op deze manier houd ik mijn duiven al zo lang dat ik weet gezond en komen ze prima door de rui heen. Hier zijn bijna alle jonge duiven aan hun laatste pen bezig.

Medisch

De kweekduiven krijgen net als de vliegduiven een kwart Flagyl in oktober. Daarna krijgen de kweekduiven een jaar lang niets meer tegen tricho. Hier ook geen gele druppels. Ooit eens geprobeerd, maar dat was zeker ook de laatste keer.

Daarbij ben ik van mening dat hoe meer je tegen tricho doet, hoe zwakker je duiven worden. Hokken met paratyfus hebben ook als eerste tricho, puur omdat hun duiven verzwakt zijn.

Mijn advies is dan ook om er zoveel mogelijk vanaf te blijven. Hier vindt men ook wel eens lichte tricho tijdens de zes jaarlijkse controlebeurten, maar vaak doe ik daar niets aan. Enkele weken later ga ik wel met diezelfde duiven terug om te zien of het weg is of verergerd is. Indien het laatste, gaat er alsnog een pil in.

Na twee nachten mand geef ik de vliegduiven preventief 1,5 dag B.S. bij thuiskomst, samen met Belgasol of een bruistablet vitamine C van de drogist. Voor de luchtwegen rook ik ze in het vliegseizoen eens per maand uit, al ben ik van mening dat de vernieuwde Koudijs tabletten een andere uitwerking hebben op de duiven. Verder grijp ik alleen in wanneer dat nodig is na een controle bij De Weerd.

Zo heeft iedere topspeler zijn eigen systeem, maar veel daarvan zetten anderen graag op een dwaalspoor. Ik daarentegen schrijf precies op wat ik doe. Dit doe ik voor de onervaren liefhebber die niet met alle winden wil meewaaien.

Maar goed, zonder goede duiven kom je nog nergens. De mindere kwaliteit duif lijkt ook vatbaarder voor van alles en nog wat. Ook dat heb ik in het verleden meegemaakt. Duiven die met vierkante koppen en de ogen dicht gepikt thuiskwamen, ontredderd in het hok. Een goede duif in goede conditie overkomt dat niet, die vreten ook hun duivin niet op tijdens het koppelen.