Spelen om te winnen

Deze week was ik druk met uitstapjes. Ik heb een paar uurtjes koffie gedronken bij Bas Verkerk en gisteren reed ik naar Herk-de-Stad om Stefan Steenbergen te bezoeken. Tenslotte was ik vandaag nog even bij Lex de Jongh. Nu kan het nog, zodra de koppeling begint is het gedaan met de pret.

Men vraagt mij regelmatig wie momenteel het beste speelt in België. Ik kan wel enkele namen noemen, maar ook daar moet je mee oppassen tegenwoordig.

Wie heeft het sterkste spel, ZAV of Union? Je kan de meters vergelijken van de uitslag waar de snelste zitten en waar de prijskamp het eerst gedaan is. Eigenlijk zijn het gewoon samenspelen zoals we die in Nederland kennen. De ene keer met veel duiven in concours, maar vaak met weinig. Vandaar dat ik ook in België enkel geïnteresseerd ben in het provinciale spel.

Duiven die minuten los vliegen en minuten tussen aankomende duiven zeggen mij niet veel over de kwaliteit van het sterk spelende hok, maar wel iets over de concurrentie die dag.

In Brabant zie je zelden vooruitvliegende duiven, niet in het samenspel en zelfs niet in de vereniging. Sterker nog, wanneer je 5 minuten na de 1e prijs zit moet je vaak niet meer aan top 10 NPO denken, ook al is de afstand 500+ km.

Wanneer iemand de eerste zeven prijzen wint met onderling meer dan 10 minuten verschil, dan weet ik genoeg. Ik heb meermaals de eerste vijf of tien gewonnen, zelfs tegen 8.000 en 15.000 duiven, maar daar zaten slechts secondes tussen doordat ze tegelijk arriveerden. Dit jaar nog de eerste vier van Roye in het rayon tegen 1.200 duiven, daar zaten 13 secondes tussen.

Zoals ik eerder schreef: elke keer de wind in je nadeel, maak dat de kat wijs. Je moet altijd kritisch zijn op je eigen prestaties en niet zoeken naar uitvluchten. Ik heb in al die jaren alle smoesjes wel gehoord en daar zelf ook heus aan meegedaan. De enige reden was dat ik simpelweg te laat zat.

Het is overigens makkelijker om je op één discipline te richten in plaats van op alle fronten je mannetje te staan. Begin daar eerst maar eens mee voordat je je oordeel velt.

Je moet spelen om te kunnen winnen en dat heeft in de duivensport niet altijd te maken met hoeveel duiven of budget je hebt. Een goed systeem is belangrijk, oftewel een goede verzorging, voeding en bijproducten waar je niet vanaf wijkt. Dat laatste gaat bij de meeste telkens fout. Verder zoveel mogelijk hoofd- van bijzaken onderscheiden.

Tips

Investeren doe je het beste in jonge, vitale duiven en niet in oude meuk (hoe goed die al dan niet gevlogen hebben). Telkens als ik de duif die ik wilde hebben niet kon kopen, hield het voor mij op. Met iets anders was ik niet tevreden. Je gevoel moet goed zijn en in gedachte moet je al weten op welke duif je hem of haar gaat koppelen.

Nog een tip voor degene die er wat aan denkt te hebben: duiven zijn geen mensen en kunnen prima tegen kou, trek of nat. Je moet ze daar wel aan laten wennen, daarmee begin je het beste meteen na de wedvluchten.

Er is mijns inziens maar één remedie voor duiven die natte ogen of dikke koppen krijgen omdat de ramen of plafonds open staan: verwijderen. Bij mij vind je dus geen kachels in de hokken. Ook voor duivenvoer geldt: hoe kouder, hoe beter. Sla je voer nooit warm op.