Is dat wel zo?

Ik schrijf vaak: “Goede duiven, voeding en producten. De rest is lariekoek.” Dit is nu eenmaal hoe de top tegen de duivensport aankijkt. Wat hen verder onderscheidt is dat ze de feeling hebben om met duiven om te gaan.

Sommige liefhebbers kopen als een kip zonder kop en zouden tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen. Na enkele slechte aankopen moet je eerst eens in de eigen keuken kijken of daar niet iets misgaat. Er is nu eenmaal een groep liefhebbers die met alle winden meewaait en geen vast systeem hanteert. Ze luisteren naar Jan en alleman en veranderen om de haverklap.

In duivenland zijn er ook veel mensen die graag van de daken schreeuwen hoe het allemaal moet, zonder dat ze zelf iets presteren. Om nog maar te zwijgen over sommige topspelers die anderen bewust op het verkeerde been willen zetten.

Asduiven in een samenspel – of dat nu in Nederland of België is – zeggen me weinig zolang die duif niet bij de eerste vijf provinciale of afdeling Asduiven zit.

Hulp

Ik begeleid Jan nu enkele jaren in het reilen en zeilen in de duivensport, maar dat gaat niet met iedereen. Niet alle mensen staan namelijk open voor andere ideeën. Ik heb meerdere personen willen helpen, maar die vielen binnen no time terug in hun oude patroon, evenals hun prestaties.

Sommige mensen weten het nu eenmaal beter, terwijl ze amper of geen blad raken. Verloren moeite is dat. Nu help ik dus alleen Jan en verder beschrijf ik op deze blog hoe ik het op eigen hok doe. Wat een ander met die informatie doet, is volledig aan hem of haar. Overtuigen is niet mijn doel.

Acclimatiseren

Ik besprak onlangs met een Chinese vriend dat duiven soms tijd nodig hebben om te acclimatiseren. Ik merk dat bijvoorbeeld als er duiven van hier naar Jan gaan (van Noord-Brabant naar Friesland). In het eerste jaar presteren die zelden iets.

Andersom is dat natuurlijk ook. Avatar kwam van Jan waar hij als jong een 1e NPO won. De eerste twee jaar kwam daar niet één bruikbare duif uit, maar inmiddels is het één van mijn betere kweekduiven.

De doffer van het Millennium koppel van Frans & Dirk Maris gaf de eerste twee jaar ook niet één bruikbare duif, ik wilde hem zelfs ruimen. Nu komt er bijna alleen maar goud uit.