Hard presteren

Prestaties van een andere planeet zeggen vaak meer over de concurrentie dan over het eigen hok. Elke week de eerste 20 prijzen vliegen kan niet in een sterk verbond, zelfs niet in een sterke vereniging.

Mensen die keihard presteren én op Facebook uitkramen hoe gemakkelijk dat wel niet is, vind ik onsportief tegenover de rest. Hard presteren betekent dat je er erg veel voor over moet hebben om tot die successen te komen. Mensen die op anderen neerkijken zijn sowieso niet mijn favoriete types.

Hier gaat alles zijn gangetje. Deze week krijgen alle duiven een paramyxo enting, ook de vliegduiven. Ze worden gevaccineerd met Colombovac en de jonge duiven volgend jaar met PMV/rota, alles dus maar één keer. Ik zie geen meerwaarde in twee vaccinaties PMV/rota.

Hier krijgen de duiven een kuur en enting tegen paratyfus, paramyxo, pokken (alleen als jong) en eenmalig preventief een trichopil. Verder wordt er alleen gekuurd als er iets loos is. Tenslotte een goede begeleiding, verzorging, goed voer en bijproducten, geen overbevolking, veel frisse lucht en een harde selectie.

Kweken doe ik alleen uit bewezen toppers of zomerjongen die me 100% aanstaan uit bewezen toppers, en zelfs dan zit er genoeg afval tussen. Ook onder duiven heb je laatbloeiers. Bas Verkerk en meerdere houden bijvoorbeeld alle jongen door en niet zelden staan zij voor verrassingen.

Over het algemeen worden er jaarlijks veel jongen geruimd die zich niet konden ontplooien in het veel te zwakke jonge duivenspel. Men wil een boel jongen kweken, er geen verspelen en in het najaar minstens de helft ervan naar de poelier brengen. We hebben immers niet allemaal het budget en de ruimte van de grote jongens. Duivensport anno 2022: iedereen kampioen maken, niets verspelen en dus kweken om te ruimen in plaats van te spelen.

Zo heeft het me jaren gefrustreerd om op een kampioenenavond te zitten. De gehele avond werden er bekers uitgereikt en dan als laatste kwam de marathon aan de beurt. Vaak vergezeld door de omroeper van dienst werd er door de speaker geschreeuwd: “En nu komen de grote kanonnen!” De bekers waren de helft groter dan die van de vitesse, mid-, dagfond en jonge duivenspelers, behaald over vaak enkele vluchten door een klein groepje spelers.