One loft races

Ik had vorige week een discussie met iemand over one loft races. Volgens hem wordt dat de toekomst. Ik zie dat anders, want de meeste one loft races – vooral in Zuid-Afrika – zijn enkel weggelegd voor vermogende mensen. Onze duivensport bestaat echter voor 99% uit middenklasse. Zelf zie ik dit dus niet snel gebeuren. Het is ook vaak David tegen Goliath.

Ik zou me met pijn en moeite één duif kunnen veroorloven, terwijl anderen middels allerlei commerciële constructies er wel 100 aanleveren. De ongelijkheid in Nederland is qua spelmogelijkheid en inkorvende megahokken al erg genoeg.

Overigens kom ik al meer dan 35 jaar in België op verschillende hokken over de vloer. Vroeger deed men wat lacherig over de Hollanders. “Jullie korven alles wat pluimen heeft en vliegen om punten met een massa duiven in de korf.”

Het lijkt inmiddels een omgekeerde wereld met meer massahokken daar dan hier. Let wel, aan de uitslagen is dat niet altijd te zien. Echter, eenmaal op het erf staat alles vol met hokken en speelt men meerdere wedstrijden per weekend.

Zelf laat ik nooit meer dan 120 duiven overwinteren. Kweekduiven, vliegduiven en voedsters inbegrepen. Dit zijn er meer dan genoeg om te behappen. In mijn werkzame jaren in het eigen bedrijf waren dat er overigens zelden meer dan 60.