Het valt niet altijd mee

Dat onze duiven onderweg allerlei gevaren trotseren, was aan sommige jongen duidelijk te zien. Ze arriveerden wel fris, dus de verzorging in de wagens was goed.

Toch mis ik er nog zeven van zaterdag. Wellicht niet goed genoeg of vergeten te drinken in de mand. Enkele hadden een blauwe buik, dus die zaten in de onderste manden en zijn met het lossen tegen de grond geslagen. Twee duiven misten meerdere broekpennen, vermoedelijk door een roofvogelaanval.

Wat ook opviel was dat uit één koppel twee jongen al vijf pennen hadden gestoten. Ook die bleven achter. Ik besprak dit met een Belgisch kampioen en die zei dat het een teken van zwakte is wanneer duiven in de verduisterperiode pennen blijven stoten. Hij kan een punt hebben, want in mijn superjaren had ik zelden jonge duiven die meer dan twee pennen hadden gestoten.

In 2017 had ik de 1e Asduif PIPA Rankings met Olympic Millennium bij de jonge duiven. Ik vond de rest van die ploeg niet zo goed, maar hield degene die me het meest aanstonden door en die stelden als jaarling niet teleur. Ik won daarmee drie NPO-vluchten. In die teleurstellende ploeg van 2017 zaten dus toch meerdere goede duiven. Kortom, duivensport is en blijft onvoorspelbaar.

Ook in dat jaar ben ik meermaals naar de dierenarts gegaan. Geen tricho, wormen of coccidiose. Voor de luchtwegen kregen ze een kuur, dus ook dat was uitgesloten. Dit kan men allemaal met een microscoop vinden, dus wanneer het dat niet is, moet je geduldig afwachten tot de duiven in orde geraken.

Het is een feit dat wanneer de jonge duiven niet 100% in goede doen zijn er nog wel kopprijzen gepakt kunnen worden, maar geen kettinguitslagen. Voor dat laatste heb je namelijk ook topconditie nodig.

Kweekduiven

Wij kunnen nog 3 weken spelen en dan wordt beslist welke duiven mogen blijven. Ook in het kweekhok komen er plaatsen vrij en worden er plaatsen gevuld door nieuwe exemplaren.

Er wordt extra kritisch gekeken naar de duiven van vreemde komaf. Sommige gaven het jaar ervoor goede jongen met een bepaalde duivin of doffer. Dit jaar werden die omgekoppeld (doe ik elk jaar) en is van verschillende koppels niet één jong meer aanwezig.

De kweekduiven ruilen hun oude pak nu om voor een nieuwe. Ze worden daarbij geholpen door om de dag Sedochol en Naturaline in het water te doen. Over het voer gaat zoals altijd elke dag Origanum Red, Champions Mineralenmix en tweemaal per week Prestavit.

Deze duiven worden nu eenmaal daags gevoerd en krijgen eenmaal per week een bad. Hier zitten de kweekduiven zo goed als buiten. Ze hebben weliswaar een dak boven hun hoofd, maar daar is eigenlijk alles mee gezegd.

In het najaar krijgen ze een paratyfuskuur- en enting plus een tricho tablet. Hier doen ze een heel kweekseizoen mee. Verder kuur ik die duiven niet. De kwekers hier zijn altijd om door een ringetje te halen, ze doen immers niets en krijgen volop frisse lucht.

Zo is het nu ook met de vliegduiven. Die broeden nu op een jong van een week, maar komen niet los en hier wordt niet meer mee gespeeld dit jaar. Het bevalt goed om eens geen natour te spelen, al doe ik volgend jaar vast weer mee.

Dit jaar ging een tijdklok stuk tijdens het seizoen, waardoor de oude duiven ruim 6 weken dag en nacht in het licht hebben gezeten. Ondanks dat presteerden ze opvallend goed, maar daar betaal ik nu wel de prijs voor. Er zit geen pluim meer in en sommige staan nog op drie oude pennen.

Zo schrok ik ook toen enkele dagen voor het inkorven mijn Benzing M3 begon te flitsen en geen beeld meer gaf. Mevr. van de Berg van Benzing NL loste dit gelukkig snel op door een nieuwe klok toe te sturen en de andere naar de fabriek te verzenden. Zo maak je telkens wat anders mee, soms door je eigen schuld en soms door het lot.