Onderzoekjes

Het lijkt erop dat het NPO-bestuur hun gelijk wil halen wat betreft het veel te laat starten met de jonge duiven. Op de website van Kees Bosua las ik namelijk dat er een stuk is gepubliceerd over de mogelijke verliezen van jonge duiven in bepaalde maanden.

Natuurlijk preken wij voor eigen parochie, maar een soortgelijk onderzoek naar de grote verliezen op bepaalde nationale 1.000+ km vluchten met de oude duiven lijkt het NPO niet te willen doen.

Ik ben net als Kees benieuwd met wat voor (onzin)verhalen we in de winter rond de oren worden geslagen. Het argument ‘verliezen’ gaat niet meer op, want die zijn niet minder dan andere jaren. Kijk maar eens op Compuclub naar de aantallen duiven van voorgaande jaren.

Als ik zeg dat we nooit eerder zoveel jaarlingen hebben verspeeld dan in de afgelopen 5 jaar, dan vermoed ik dat weinige me zullen tegenspreken. Althans, toch zeker de mensen die verder spelen dan 250 km niet.

Ik hield eens wat laatjes door waar ik de hele winter mee op pad ging. Zij kwamen als jaarling super, enkele wonnen zelfs een 1e prijs. Toen kwamen de vluchten boven de 300 km met twee nachten mand. Binnen enkele weken was ik ze allemaal kwijt, duidelijk wegens een gebrek aan ervaring.

Het laat met jonge duiven beginnen en ze geen ervaring op laten doen = de problemen verplaatsen naar het jaar erop. Verliezen van > 50% bij de jaarlingen worden dan normaal. Gaan we dan binnen afzienbare tijd ook geen jaarlingen meer boven de 300 km spelen en het probleem doorschuiven naar de tweejarige duiven?