Het PAS systeem

Ik had het onlangs met een Belgische vriend over het PAS systeem, ik zou me daar eigenlijk meer in moeten verdiepen. Schijnbaar verzendt dat via de cloud de aankomsten van de duiven, zoals we dat kennen van BENZING Live.

Dat Compuclub Live is een puinhoop geworden nu dat mensen er zelf hun duiven op kunnen zetten. Toch denk ik dat we in de toekomst niet meer naar het lokaal hoeven na de vlucht en dat onze duiven gelijk geregistreerd worden in de uitslag.

Nu controleren we vanuit het NPO regelmatig op doping en dat is goed, maar met het kleiner worden van clubs wordt het ook makkelijker om te frauderen. Men kan bijvoorbeeld de aankomsten na de vlucht handmatig invoeren en blijkbaar is het simpel om de aankomsttijd dan ook wat te vervroegen. Ik zeg niet dat het gebeurt, maar ik weet ook niet of men hierop controleert. Fraude is van alle tijden, natuurlijk.

Jonge duiven

One eye cold raast momenteel door het land en zoals ik al zei, hardnekkiger dan ooit. Niets lijkt echt te helpen, zoals uitroken, doxycycline, zalfjes en druppels, donker zetten, koppen spuiten, etc. Het sluipt zo’n 3 weken door je hok waardoor 80% er vroeg of laat last van krijgt.

De jonge duiven hebben hun derde rondje om de kerk erop zitten (184 km). Hier kwamen ze redelijk, al was het gat tussen mijn eerste en tweede duif veel te groot. Drie duiven arriveerden weer de andere dag en zijn nu uitgeselecteerd. Het is een afvalrace en iedereen moet luisteren. Slechte binnenlopers na de training gaan er gewoon uit, het moet immers geen ergernis worden.

Ik begon met de 8e prijs tegen 13.850 duiven. Ik had er 89 mee en 57 in de prijzen, waarvan 8 per honderdtal en 33 per tiental. Er is dus nog veel ruimte voor verbetering, zeker wat betreft het prijspercentage.

Mijn eerste duif komt uit Millenniums Dragon (zoon Millennium koppel), een zomerjong van vorig jaar gekoppeld tegen Super Daisy (1e NPO Argenton en dochter Super Rossi). Bij mijn eerste tien duiven waren alle drie de jongen uit dit koppel thuis. Frappant.

Bij Jan in Friesland was het ook 2x top 10, maar ook daar moet het aantal prijswinnaars omhoog. Jan won de 5e en 9e prijs tegen 15.733 duiven. Hij had er 108 mee en 58 in de prijzen, waarvan 11 per honderdtal en 34 per tiental.

Zijn eerste duiven komen uit zoon Witbuik x dochter National Rossi (1e NPO Gien) x zus Super Daisy en Millenniums Rocket (zoon Millennium koppel) x Miss Goldy (1e Asduif Friese Fondclub en kleindochter Super Rossi).

Willem de Bruijn stuurde ook een mooie referentie. Hij won de 1e prijs tegen 5.000 duiven en de 2e prijs tegen 27.343 duiven. Deze duif won eerder de 9e Duffel tegen 5.171 duiven. Zij belooft iets bijzonders te worden als ze deze lijn doortrekt.

Ze komt uit Willem’s superkweker Uranus x Murphy’s Millennium, een dochter van topkwekers Murphy’s Law x Olympic Millennium. Met de genen die zij in haar stamboom heeft, kan het haast niet misgaan. We blijven dit zeker volgen.