De tijd vliegt

Het verbaast me ieder jaar weer hoe snel een vliegseizoen voorbij is. De oude duiven hebben nog één midfond- en twee dagfondvluchten (waarvan één reserve die niet telt) te gaan. De jonge duiven zijn inmiddels ook begonnen en ook hun seizoen is zo weer ten einde.

Bij de oude duiven heb ik toch liever dat ze eerst de vitesse afwerken en vervolgens de mid- en dagfond. Ze hebben de laatste jaren wel zoveel veranderd om zogezegd de duivensport te redden en het aantal verliezen te verminderen, maar vooralsnog heeft dat een averechts effect.

Zoals de KBDB afgelopen week op hun beslissing moest terugkomen, zou ons NPO-bestuur moeten terugkomen op hun besluit om dit vliegprogramma voor drie jaar vast te leggen.

Wil men daadwerkelijk het tij keren, begin dan eens met de vitesse vluchten tussen de dagfond in te spelen en de midfond gelijk met de dagfond. Er worden dan meer duiven gespeeld op de vitesse en ook voor de verenigingen en inkorvers is het beter, want die hebben een extra avond vrij.

Men zou de laatste week van juni moeten beginnen met het jonge duivenspel. Drie instapvluchten en gaan met die banaan. De nalijn pas in september starten, zodat iedereen min of meer gedwongen wordt om aan het jonge duivenspel deel te nemen. En anders wachten tot september, dus.

Verder zou er weer een nationale jonge duivenvlucht moeten komen, zoals vroeger Orléans. Dit maakt de sport aantrekkelijker. En als het jonge duivenspel eerder begint, kan men die vlucht – desnoods in 4 sectoren – begin of halverwege augustus spelen.

Men zou ook wat minder moeten focussen op al die trainingsvluchten voor de overnacht en juist meer korte trainingsvluchten moeten toevoegen voor de jonge duiven.

Er is een select groepje gelijkgestemden ontstaan dat alles naar hun hand probeert te zetten. Wat zij zich niet beseffen is dat ze hiermee ook de poten onder hun eigen stoel wegzagen, want om de duivensport in leven te houden zijn alle leden over alle disciplines nodig.

De huidige maatregelen, zoals 0,05 euro per duif extra voor dopingcontroles (zelfs in vogelgriepgebieden die een maand niet mogen spelen) en extra vrachtgeld voor een hitteprotocol Melun (wordt het überhaupt wel warm?), werken mijns inziens niet mee aan het behoud van die leden.