Beginnersfoutje

De KBDB kwam snel terug op haar beslissing om alles af te gelasten. Een klassieke beginnersfout om al op maandag de vluchten van het weekend te schrappen.

Hier hebben de weermannen wekenlang geroepen dat het 30 graden zou worden. Sommige zelfs 35 graden en er waren er ook die nog meer wilden opvallen door te roepen dat het 40 graden werd. Uiteindelijk houdt het bij maximaal 26 graden wel op.

Wij staan in Melun (351 km) met de oude duiven waar het om 08.00 uur ’s ochtends zo’n 16 graden zal zijn. De jonge duiven gaan naar Quiévrain (143 km) en ook daar zal het om 8.00 uur circa 16 graden zijn.

Rond die tijd behoren duiven in het luchtruim te hangen, mits er geen mistlaag hangt. En anders los ermee, inversie daar geloof ik niet in. Vandaag de dag verlies je meer duiven bij schitterend weer dan bij slecht weer.

Hier vertrekken alle 40 oude duiven naar Melun. Een duif moet je toch zoveel mogelijk laten vliegen, want van thuishouden zijn ze bij mij in ieder geval nooit beter geworden. Duiven die het niet aankunnen, vallen vanzelf af.

Datzelfde geldt voor de jonge duiven, waarvan ik er inmiddels ook genoeg heb verspeeld. Toch is die ploeg nog veel te groot. Met 100 jonge duiven zeulen is voor iemand van mijn leeftijd met deze lichamelijke klachten eigenlijk niet te doen. Maar goed, dat is nu eenmaal het spel hier; één grote afvalrace.

The show must go on en op zondagochtend 09.00 uur wordt de balans opgemaakt. Wie dan niet thuis is, komt er niet meer bij. Op maandag wordt de training hervat en ik wil dan geen jonge duiven hebben die na 5 minuten op het dak gaan zitten.

Ik benoem hier vaak de positieve resultaten, maar wanneer het minder gaat vermeld ik dat ook gewoon. Goed is hier goed en slecht is hier slecht, daar draai ik niet omheen.

Een uitslag oprollen heeft vaak te maken met het type systeem dat men hanteert. Ik probeer zelf vanaf april bij de eerste prijzen te zijn. Zou ik alleen de dagfond willen oprollen, dan past een andere aanpak daar beter bij.

Opvallend is dat er momenteel overal erg veel NPO-mix wordt gevoerd, ook de mineralenemmers vinden gretig aftrek.