Wat doet het weer?

Ik heb alweer apps en mails ontvangen van bezorgde liefhebbers omtrent het weer van aankomend weekend. Als ik één ding geleerd heb in al die jaren is dat je de duiven voor het weer niet kan thuishouden.

De enige weersite die ik vertrouw voorspelt voor zaterdagochtend prima weer in Sens met een lichte ZZW wind tot aan Morlincourt. Daarna draait de wind boven België naar een noord tot noordoostenwind. Tegen de avond in België een onweersstoring, maar dan zijn de duiven al thuis bij een vroege lossing.

Ik mand ze altijd in, ook al worden er sneeuwbuien voorspeld. Ik vertrouw op de kennis en ervaring van de lossingscommissie.

Gisteren heb ik mijn jonge duiven vast moeten houden omdat ‘s ochtends Afdeling 5 Zuid-Holland in Roosendaal stond om te lossen. Wat bleek, de vlucht was op voorhand afgelast. Wat hebben we aan de NPO-site over wie waar lost als men deze informatie daar niet deelt?

Als wij hier naar al die midweekse africhtingsvluchten van Zuid- en Noord-Holland moeten kijken – die vaak in groepen losgaan midden in de week – hoeven wij onze jonge duiven nooit los te laten.