Medicatie

Ik ontving onlangs een e-mail van iemand die op controle was geweest met zijn oude en jonge duiven. De oude duiven hadden lichte ornithose en de jonge duiven lichte tricho. Er werd geadviseerd om ze allebei een week te kuren.

Ik ben natuurlijk geen dierenarts, maar dat wil niet zeggen dat ik hier geen mening over mag hebben. Ik denk dan aan de woorden van Willem de Bruijn, die zegt wel eens: “Je bent zwanger of niet, maar half zwanger kan niet.”

Zo lijkt me dat ook met een besmetting. Bij een serieuze tricho besmetting moet je kuren, maar elke dierenarts zou inmiddels moeten weten dat ‘lichte tricho’ uit zichzelf kan verdwijnen.

Meermaals maakte ik mee dat er bij mij lichte tricho werd vastgesteld. Ik schreef dan op welke duif het was en nam hem enkele weken later weer mee op controle. Men vond toen niets meer, terwijl ik hem niet had behandeld.

Lichte ornithose is geen rariteit met de koude ochtenden en het droge weer in deze periode, zeker op verwarmde hokken. Ik adviseerde de man om ze eens met Koudijs uit te roken, dat zal al veel helpen. Vandaar hier dus altijd open hok met open plafonds, vaak is het binnen even koud als buiten.

Een lichte tricho besmetting, als dat het ergste is… Het is nog 3,5 maand tot de eerste prijsvlucht. Voor mij zijn dat kinderziektes die ze zelf moeten zien te overwinnen. Mijn jonge duiven lopen de gehele ochtend voor het hok te grazen. Als ze daar al niet tegen kunnen, ziet het er slecht uit.

Medicatie is beslist nodig af en toe, maar als je tegen elke lichte besmetting kuurt, wordt de kwaal zodanig groot dat stevig kuren op termijn niet meer helpt. Vandaar dat ik de liefhebbers die mij vragen wat ik nu precies allemaal geef al lang niet meer serieus neem.

Ik kan elk jaar wel inschatten of ik een goed jonge duivenseizoen zal hebben of niet, dat zie ik aan de kwaliteit en vitaliteit op het hok. Zo’n drie weken voor de eerste prijsvlucht ga ik op controle. In de periode daarvoor ben ik zelf dierenarts en ken ik maar één medicijn: wegwezen als je iets mankeert.

De jonge duivenhokken staan in alle weertypes alle dagen open. Regen of sneeuw, daar moeten ze maar tegen kunnen. Ik houd de basisweerstand bij alle duiven zo hoog mogelijk door ze kort bij de natuur te houden en veel frisse lucht te geven.

Daarnaast krijgen ze 365 dagen per jaar goede, ondersteunende bijproducten en daar moeten ze het mee doen. Hoe een ander daarover denkt, interesseert me niet. Ik waak op eigen hok en heb daar geen geheimen over.