De jonge duiven

Ik sprak onlangs een duivenmelker uit België wiens jonge duiven al meer dan 2 uur wegtrekken. De man is een jonge duivenkampioen op de nationale vluchten en wilde ook graag weten hoe het bij mij ging. Ik vertelde hem dat ik nog aan het bijspenen was en dat alles gewoon bij elkaar liep.

Sommige jongen vliegen, sommige zitten op het dak, andere weer op de grond. Zo gaat het hier al jaren. Heb ik daar dan geen probleem mee, vroeg hij. Ze moeten immers wegtrekken, toch? Ik zei dat ze dat nooit doen wegens het bijspenen. Hij wilde zeggen: dan vlieg je vast geen prijs, maar hield wijselijk zijn mond. Hij kent me al 20 jaar en weet beter.

Hier worden alle jonge duiven enkele weken voordat ik begin met opleren (eind mei of begin juni) het hok uitgejaagd. Ik jaag ze dan de lucht in met gesloten hok. Na enkele keren stormen ze eruit en gaan ze direct de lucht in. Voor mij is dat het teken om te starten met opleren.

Nu is er wel het verschil dat mijn Belgische vriend de gespeende rondes gescheiden houdt en dat men daar in mei al voor prijs speelt met de jonge duiven. Wij starten in Nederland bijna twee maanden later.

Jelle Roziers

Ik ken Jelle Roziers ruim 14 jaar en hij begint in juni met opleren wanneer iedereen in België al voor prijs vliegt. Jelle geeft ze dan een spoedprogramma en zit in no time aan de nationale vluchten.

Mocht men de nationale Asduiven bij de jonge duiven de laatste 10 jaar hebben gevolgd, dan zag je dat niemand het beter deed. Hij deed dat in die periode op drie verschillende plaatsen door diverse verhuizingen.

Dus ja, vroeg opleren… Is dat wel nodig? Vroeger dacht ik van wel, vandaag de dag heb ik zo mijn twijfels. Je kan van een ezel immers geen renpaard maken. Een duif die dom geboren is, zal dat blijven.

Verliezen jonge duiven

Over de verliezen van jonge duiven nog dit. Natuurlijk krijg ik daar vragen over. Zelf tel ik ze niet, dus ik heb geen idee hoeveel er nog zitten. Ik zie dat pas wanneer ze een chip om hebben en zelfs dan boeit het me niet.

Ik zat onlangs aan tafel met een goede speler en ving een gesprek op. Hij verkondigde dat verliezen grotendeels aan de liefhebbers zelf te verwijten zijn. Men houdt volgens hem teveel duiven op vaak een te klein en slecht verlucht hok.

Door de vele verliezen gaat men het jaar erop nog meer duiven kweken uit duiven die het eigenlijk niet waard zijn om uit te kweken. Gevolg: een neerwaartse spiraal en elk jaar sta je er een beetje slechter voor dan het jaar ervoor. Ik moet bekennen dat ik grotere onzin gehoord heb en dat hij zeker een punt had.