Papieren tijgers

In het algemeen worden de stambomen steeds mooier, daar doe ik zelf ook aan mee. Een stamboom wint echter geen prijzen, dat moet de duif doen. Wat je steeds vaker ziet is dat men uitpakt met andermans duiven. Men koopt een duif om de financiële waarde van zijn kinderen en niet om de kweekwaarde.

Hier gebeurt dat niet. Jan en ik hebben altijd geïnvesteerd in jongen uit NPO-winnaars of nationale Asduiven, anders komen ze niet op de kweekhokken. Alle duiven wiens jongen niet presteren op het vlieghok, vertrekken snel weer. Ik koop geen duiven om daar financieel beter van te worden, ik wil er juist sportief beter van worden.

Veel liefhebbers uit binnen- en buitenland kwamen hier op bezoek en verbaasden zich over de hokken vanwege hun eenvoud. De oude vliegduiven beschikken over 5,5 meter hok en daar werk ik alle oude duivenvluchten mee af (vitesse tot en met dagfond en nalijn).

Ik heb er alle ruimte voor, maar massa’s oude duiven zijn niet aan mij besteed. Ik probeer altijd de balans te vinden tussen hobby en vrije tijd en wil geen slaaf worden van de duiven. Vandaar dat ik jaren geleden gekozen heb voor een eenvoudig systeem en eenvoudige hokken.