Winter is coming

De mensen die rond de kerstdagen gaan koppelen lijken daarvoor ideaal weer te krijgen. Vorst in de nacht met zon of sneeuw als gevolg. De zon scheen hier gisteren ook en dat is ideaal omdat de hokken dan wat opdrogen na al die natte dagen.

Ik ben er nog niet aan uit wanneer ik de vliegduiven koppel, daar ga ik met kerst nog eens over nadenken. De duiven zijn er klaar voor, maar of ik dat ook al ben?

Normaliter koppel ik ze half tot eind januari, maar het lijkt erop dat alles later begint. Daarom laat ik de vliegduiven na de opkweek van hun jongen waarschijnlijk niet terug op eitjes komen. In plaats daarvan krijgen ze rust in aanloop naar de wedvluchten.

Uiteraard wil ik gewoon alle vluchten spelen en van begin tot eind uitpakken. Specialiseren doe ik niet, evenals alle duiven op mid- of dagfond zetten. Ik wil met enkele goede duiven op de midfond spelen en met enkele goede op de dagfond.

Het was dan ook een uitkomst geweest als mid- én dagfond op dezelfde dag ingemand konden worden met een kortere midfondvlucht tussen de dagfond in. Nu is het zo dat de verdere midfond afstanden tussen de dagfond in staan en gelijk met de dagfond de kortere midfond met vrijdag inmanden. Er wordt geen rekening gehouden met de inkorvers en laders van de duiven. Wanneer er op één dag ingemand kan worden voor zowel mid- als dagfond, zou dat voor iedereen fijner zijn.

Zo zag ik dat Afdeling 5 alles in één keer gaat lossen, voor de ontwikkeling van de duiven is dat beter. Sommige kampioenschappen laten het totale aantal duiven meetellen, de rest van Nederland is dan zo goed als kansloos door het grote aantal duiven dat elke week in concours staat bij Afdeling 5.

Nu zullen vele het er wel of niet mee eens zijn, maar beter was het om de afdelingen te herzien. In sommige afdelingen zijn bijna geen leden meer, waar andere afdelingen er nog meer dan genoeg hebben. Een gelijkwaardigere indeling zou ook met het oog op de toekomst beter zijn. Het huidige aantal afdelingen is niet meer van deze tijd is en moet worden teruggebracht tot maximaal zes.

Alles wordt betaalbaarder wat vervoer en werkzaamheden betreft en ook in het aantal losplaatsen en ruimte om te lossen komt dan verbetering. Nu staan ze overal in groepen te lossen en moet er te lang gewacht worden voordat andere afdelingen kunnen lossen met alle gevolgen van dien. De NPO-uitslagen zouden ook meer aanzien krijgen, niemand zit namelijk te wachten op een NPO-vlucht winnen waaraan nog geen 1.000 duiven meedoen.