Druk

Gisteren was een drukke dag met in de middag bezoek uit Limburg van Grand Prix winnaars Frank Everts en zijn vader. Frank haalde hier vorig jaar drie duivinnen en heeft naar eigen zeggen uit alle drie goede duiven gekweekt. Het zijn zeker niet allemaal goede die hier weggaan, maar vaak zie je wel dat wanneer ze bij goede liefhebbers terechtkomen, het waardevolle toevoegingen zijn.

Gisteravond was ik bij de prijsuitreiking van Brabant 2000 die in een verbeterd jasje gestoken was. Ik mocht 22x het podium op – weliswaar over twee seizoenen – dus ik mocht niet mopperen. Vaak sta je wel met dezelfde personen op het podium.

Toch komt er zo nu en dan een andere kampioen naar voren, wat natuurlijk goed is voor de sport. De bijna 87-jarige Frans Hugens bijvoorbeeld had een topseizoen met zijn jonge duiven. Hij was niet de oudste kampioen, die eer ging naar de 93-jarige en nog altijd bloedfanatieke Geert Kouters.

Ook achter de schermen mannen die aardig op leeftijd zijn, zoals Leo Donkers (85) en Harry Vera, de man van de mooie vazen (bijna 84 jaar). Respect dat zij zoiets nog elk jaar opbrengen en nauwelijks schijnen te verouderen.

Ook de drie musketiers (van Dongen, Rockx en Oomen) mochten regelmatig het podium op.

Vaak zie je in diverse blogs, verkoopsites en duivenkrantjes dat dezelfde namen telkens de aandacht krijgen en andere totaal niet, terwijl die 10x beter spelen. Dit is een groot minpunt van de commerciële duivensport, vind ik.

In principe krijgen veel lezers of bezoekers uit binnen- en buitenland zo verkeerde informatie voorgeschoteld. Zelf heb ik dan ook geen goed woord over voor mensen die elke keer dezelfde naam oprakelen uit eigen belang en degene die daar mijlenver bovenuit steken, vergeten.

Uit de eigen vereniging waren de zes beste spelers bij de kampioenen. Het is dus zeker niet zo dat ik geen tegenstand heb, wat sommige wel eens roepen omdat ik afgelopen jaar 16x won in de grootste vereniging van Rayon 2, misschien zelfs van Brabant 2000. Met het winnen van 1e prijzen moet je ook geluk hebben. Vaak genoeg werd de 2e gewonnen.

Ere wie ere toekomt, ook als dat iemand van 87 is met maar 18 jonge duiven. Ook voor die mensen is het een hele eer en ook zij verdienen de aandacht eromheen. Ook van die mensen is het interessant om mee te krijgen hoe zij de sport beleven en hoe de dagelijkse verzorging eruitziet.