Voorbereidingen kweek

Zoals ik eerder schreef, is de voorbereiding op het nieuwe kweekseizoen hier in volle gang.

De duiven zijn na de laatste vlucht tien dagen gekuurd met Baytril 10% en zijn vervolgens geënt tegen paratyfus. Een week later kregen ze Flagyl tegen tricho en een luisdruppel in de nek. Tenslotte nog een week lang een Fungi kuur (voor de eerste keer, trouwens) tegen eventuele schimmels die ze in de mand op hebben kunnen lopen.

De hokken zijn gereinigd en ingespoten met Virkon S en daar ligt nu weer een verse laag lavakorrel in. Voorheen legde ik bij de kweekduiven in de winter nog een laag erwtenstro over de lava, maar dat doe ik niet meer.

Aan goed erwtenstro is niet meer te geraken en er komt links en rechts toch nogal wat schimmel en ongedierte voor in stro. Aangezien ik een open front heb bij de kweekduiven, trekt er snel vocht in tijdens de meestal natte wintermaanden.

Ik heb een hekel aan afgesloten hokken en wil eigenlijk niet één duif ruiken als ik de hokken betreed, laat staan onder de stof zitten. Hier dus alles open, de plafonds gaan nooit dicht. In de kweekhokken heb ik niet eens plafonds. De ramen staan altijd open en bij de kwekers dus de gehele voorkant.

Duiven zijn geen watjes en die daar niet tegen kunnen, vallen af. Ze worden hier goed verzorgd en krijgen een topkwaliteit voer en bijproducten en daar moeten ze het mee doen.

Ik krijg nogal wat vragen van beginners over hoe en wat. Ik zet dat hier elk jaar uiteen, zonder dingen achter te houden of ergens omheen te draaien. Natuurlijk zal ik wel eens iets veranderen of aanpassen, maar dan laat ik dat ook gewoon weten.