Het sneeuwt pluimen

In de hokken van de vliegduiven is het momenteel niet fijn vertoeven. Elke ochtend wanneer ik de deur open, lijkt het wel alsof het gesneeuwd heeft met al die pluimen.

Bij de kweekduiven is alles in orde, zij hebben bijna allemaal hun nieuwe kostuum aan voor volgend jaar. Ze zitten ook weer in hun eigen hok dat voorzien is van een verse laag lavakorrel. In totaal 28 kweekkoppels en 32 vliegkoppels, al zal daar nog wel wat afvallen voor de vluchten beginnen.

Dit zijn er meer dan genoeg voor mij. In de jaren dat ik mijn bedrijf had, hield ik niet meer dan 60 duiven door in de winter. Ik moet wel zeggen dat ik toen minder oude duivenvluchten vloog en alleen voor eigen gebruik kweekte.

Alle sites staan weer vol met duiven te koop, zelf koop ik er weinig tot geen meer die ik niet van tevoren in mijn handen heb gehad. Oude duiven zou ik alleen kopen van een hok dat daadwerkelijk totaal verkoopt, ik kan namelijk slecht indenken dat iemand zijn allerbeste verkoopt en de tweede garnituur aanhoudt voor zichzelf. Maar goed, dat kan ook aan mijn gedachtegang liggen, natuurlijk.

Verder verloopt alles gemakkelijk. Ik zit tot maart in de eenmaal daags modus wat eten en drinken betreft en verder krijgen ze eenmaal per week een bad met enkele druppels chloor op een emmer badwater (iets wat ik overigens al 30 jaar doe). Tenslotte alles zoveel mogelijk open met die stof en pluimen.

De voeding is 12 maanden per jaar hetzelfde, mijn duiven weten niet anders. Ze komen hiermee eenvoudig de rui, kweek en ook zeker het vliegseizoen door op alle afstanden. Steeds meer hokken in binnen- en buitenland zien het voordeel hiervan in en zoeken het net als ik meer in goede duiven in plaats van randzaken en Ā“wondermiddeltjesĀ“.

Houd het zo simpel mogelijk voor jezelf en je zal zien dat je meer plezier uit de duivensport haalt, zo zal je het ook langer volhouden.