Beginners

Afgelopen week ontving ik opvallend veel mails van herintreders en zelfs beginners in de duivensport. Allen met de vraag of ik ze kon helpen of begeleiden. Ik heb ze geadviseerd om alles zo simpel mogelijk te houden voor zichzelf, des te langer houd je het vol.

Als je hetzelfde ritme aanhoudt, vergeet je niets en hoef je niet na te denken over “hoe deed ik dat vorig jaar ook alweer?”. Je moet als beginner ook zeker niet meegaan in alle rassen waanzin of producten en medicijnen die overal worden aangeprezen. Datzelfde geldt voor allerlei ingewikkelde voersystemen.

De gemiddelde voerleverancier heeft per merk tientallen verschillende zakken duivenvoer liggen, maar welke daarvan is de beste? De fabrikant zal het je niet kunnen vertellen, want dat zou betekenen dat de rest van hun gamma niets voorstelt.

Verder moet je voor jezelf een maximum aantal duiven bepalen. Zet nooit een bak bij, laat er eerder een paar leeg. Goede duiven zijn er betrekkelijk weinig, het is daarom beter om je aandacht te schenken aan degene die het verdienen.

Speel de duiven zoveel mogelijk en pas dan zie je wat ze aankunnen. Heb daarbij geen angst om ze te verliezen, want weg is pech. De goede komen toch wel thuis, mits ze onderweg niet gewond raken natuurlijk.

Neem enkele malen per jaar de moeite om naar een dierenarts te gaan ter controle. Vindt die niets, dan ook zeker niets doen. Verder overal tegen enten waartegen te enten valt en veel frisse lucht, twaalf maanden per jaar. Duiven die zich hierbij niet gezond houden, moet je snel verwijderen, ongeacht wat ze gepresteerd of gekost hebben of waar ze van afstammen.

Droge mestmethodes laat je als beginner beter over aan de concurrentie. Eenmaal per dag trainen is meer dan voldoende en eenmaal per week een bad ook. En hoe meer je leest op allerlei blogs en reportages, des te verder je in de war raakt.

Zo zal je als je zo’n 80 jongen kweekt eerder door een harde selectie een ploeg redelijke duiven krijgen dan wanneer je er 20 kweekt. En hoe mooi je jonge duiven ook zijn, hecht je er pas aan nadat het seizoen voorbij is, want de mooiste zijn vaak niet je beste.

Ik begeleid alleen Jan Timmermans individueel en verder niemand, daar heb ik simpelweg geen tijd voor. Ik zet op deze blog al jaren uiteen hoe ik alles doe en dat is allemaal terug te lezen. Voor het maken van fouten (die maak ik ieder jaar) moet je geen angst hebben, dat betekent dat je dingen durft te proberen.

In wondermiddelen gelooft alleen de verliezer. Mijn enige geloof is in de goede duif die presteert en met meerdere partners goede kan geven in vele generaties. Aan de top komen kan iedereen wel, maar daar elk jaar blijven lukt maar weinig liefhebbers. Zoals ik altijd zeg: de kampioen is degene die de minste fouten maakt.

Dan nog de ‘kenners van duiven’. Best als je hierin gelooft, maar ik moet de eerste nog tegenkomen. De mand is bij mij nog steeds de enige graadmeter tussen een goede en een slechte duif.

Ik heb teveel duiven gezien (ook op eigen hok) die totaal niet klopten qua bouw of openstonden, maar toch toppers waren op de vluchten en in de kweek. Maar nog vaker zag ik perfecte duiven met een super afstamming die geen pijp tabak waard bleken te zijn.