In deze tijd

Enerzijds is dit een rustige tijd, anderzijds moet je wel alert blijven en wekelijks willekeurig wat duiven in handen nemen. Luis en tricho kunnen snel problemen opleveren tijdens de rui door de verminderde weerstand. Bij vermagerde duiven moeten alle alarmbellen afgaan. Wormen, paratyfus of een erge tricho besmetting kunnen daaraan ten grondslag liggen.

Zelf pak ik elke week wat duiven vast om te zien of er niets vreemds gaande is. De duiven krijgen eenmaal daags volop te eten en moeten dus gewoon kogelrond staan. Ik heb ze ook graag zijdezacht zodra ze eenmaal zijn ingepluimd. Daarom voorkom ik tekorten en geef ik ze alle dagen Origanum Red, Champions Mineralenmix en tweemaal per week Prestavit over het voer.

Verder staat alles zoveel mogelijk wagenwijd open, laat de wind maar door het hok waaien. Duiven kunnen daar prima tegen. Dit is de periode waarin we aan hun natuurlijke weerstand moeten werken. Groentes komen bij mij niet op het hok, het zijn immers geen konijnen, maar als je jezelf daar wel goed bij voelt; gewoon doen.

Verduisterde duiven moeten nu uit zichzelf aan het ruien zijn. Je mag daar geen slechte pennen zien, dat duidt vaak op toegediende medicatie bij warm weer. Het kan ook zijn dat zulke duiven boven hun kunnen hebben gevlogen op zware vluchten. Duiven die een tijdje op de dool zijn geweest, kunnen natuurlijk ook getekende pennen hebben.

Persoonlijk zie ik ze niet graag. Zulke duiven hebben al een onvoldoende voordat het seizoen begint. Duiven met droge pluimen hebben hier doorgaans ook geen lang verblijf.