2022 klopt op de deur

Nu de kweekduiven hun zondagspak weer bijna aan hebben, begint het weer te kriebelen en denk ik na over hoe de koppels te vormen. Maar goed, uiteindelijk zie ik toch pas op de koppeldatum zelf wat wel en niet op elkaar past.

Ik streef er altijd naar om de verzorging, voeding en medicatie zo simpel mogelijk te houden. Mijn lichaam laat het nogal eens afweten en dan moet de rest van de familie bijspringen. Voor hun moet het ook simpel zijn en beslist geen poespas.

Het voer zit daarom in een grote voerton waar jaarrond 4 zakken Championsmix en 1 zak NPO-mix in gaan. Voor de voerbeurt alleen even de bijproducten erover en klaar. Tot het einde van de rui gaat om de dag nog Naturaline en Sedochol in het drinkwater.

Ik doe veel dingen samen met mijn vrouw en kinderen en daar voel ik me prettig bij. Als ik alles alleen moet doen, wordt het al snel teveel. Daarom geen grote aantallen duiven in de winter en alleen een doffer en duivinnen vlieghok. Zo heb ik vier drinkpotten voor alle duiven die hier overwinteren.

Ik besloot 25 jaar geleden al om een mengeling te maken die het gehele jaar door gevoerd kan worden, daar moest dan wel alles in zitten waar duiven jaarrond behoefte aan hebben. Net zoals het duivenvoer, zijn ook de bijproducten voor eigen gebruik ontwikkeld.

Mijn zoon vroeg zo’n 5-6 jaar terug of hij de Championsmix voor zijn studieproject mocht verkopen. Dat mocht, maar ik heb aangegeven dat ik er verder niets mee te maken wil hebben. Al het werk, de kosten, opbrengsten en risico’s zijn voor hem. Ik ben namelijk druk zat met andere dingen zoals de duiven.

Reclame maken of mensen zijn producten opdwingen, doet hij absoluut niet. Voor degene die zich er goed bij voelt, is de mogelijkheid geboden deze producten te gebruiken. Ik zet immers regelmatig uiteen hoe ik de dingen hier doe, welke producten ik gebruik en daar krijg je dan vragen over.

Facebook is niet aan mij besteed, ik heb totaal geen zin om daar op dingen te reageren of iemand in een kwaad daglicht te zetten. Ik kom op deze blog wel eens gefrustreerd over omtrent het vliegprogramma, maar dan spreekt de sportman in mij.

De bijproducten van mijn zoon worden door DHP Cultura gemaakt. We hebben met Bas Thiele van DHP een open gesprek gehad over waarvan ik denk dat mijn duiven bij gebaat zijn en wat complementair is aan onze mengelingen. Bas heeft daar vervolgens de benodigde ingrediënten aan gekoppeld. Er is dus niets gekopieerd, wat enkele personen trachten te beweren.

Bas maakt voor tal van mensen en bedrijven producten waar grotendeels dezelfde grondstoffen in zitten. Echter zijn ze allemaal anders gedoseerd of zitten er ook andere ingrediënten in. Bij duivenvoer is dat niet anders. In iedere zak zit wel tarwe of maïs. Betekent dit dat alle zakken duivenvoer exact hetzelfde zijn? Of gekopieerd zijn van elkaar? Nee.

Ik vind dat onze zoon het prima doet en iedereen altijd netjes te woord staat en behandelt. Reclame in allerlei bladen hoeft van hem niet, hij vindt het prima zo.

Baytril

Over Baytril nog dit. Schijnbaar las men onlangs op een andere blog dat er 3 ml op 1 liter moet, terwijl ik schreef 2 ml. Uiteraard krijg ik daar vragen over. Ik heb mijn Baytril van Norbert Peeters in België en op die verpakking staat toch echt 2 ml op 1 liter water. Bij vragen, contacteer hem alsjeblieft en niet mij. Ik ben immers geen dierenarts.

Overigens kuur ik om de 3 jaar in het najaar 8 tot 10 dagen met Baytril. In de tussenliggende jaren gebruik ik andere producten, zoals Cona Paratyphus of Cosumix. Dit om gewenning te voorkomen.

Moet er überhaupt wel gekuurd en gevaccineerd worden, hoor ik u denken? Een ieder moet dat voor zichzelf bepalen, net als met de coronaprik. Zelf laat ik na de paratyfus ellende die ik in de winter van 2012/2013 heb meegemaakt niets meer aan het toeval over.

Goede duiven

Jan Timmermans en ik zijn dit jaar beide gecontroleerd op dopinggebruik, wat een goede zaak is. Zelf heb ik de uitslag al lang binnen en over Jan zit ik niet in, hij doet alles immers hetzelfde als ik. We gebruiken alleen medicatie als het echt niet anders kan. Ik geloof niet in boosten voor vluchten en in motivatie geloof ik ook steeds minder.

Het lijkt allemaal te draaien om die goede duif. Zoals ik zei, doen de duiven die het hier niet doen, het bij Jan ook niet. Op ieder hok zitten duiven die qua prestaties met kop en schouders boven de rest uit steken. Toch vertoeven zij op hetzelfde hok als die waardeloze graaneters en ze eten, drinken en trainen allemaal hetzelfde.

Het is allemaal een kwestie van observeren, logisch nadenken en dan draait het uiteindelijk om die goede duif die het verschil maakt tussen kampioen en krabber.