De ruiperiode

De ruiperiode vind ik de minst fijne periode van het jaar. Daarentegen is het wel de belangrijkste.

Duiven ruien uit zichzelf, daar hoef je weinig voor te doen. Het is ook beter dat dit geleidelijk gebeurt en niet zoals vroeger duiven die in één keer helemaal kaal zijn. Men gaf toen vaak schrale kost, zoals gerst. Sommige zelfs 100%. De duiven vielen volledig kaal en ruiden in met droge, vierkante pluimen. Duidelijk een gebrek aan bouwstoffen.

Dit is één van de redenen waarom ik dit de belangrijkste periode vind, je legt de basis voor toekomstig succes. Hier krijgen de duiven dan ook hetzelfde te eten als in de rest van het jaar. Ook geef ik dagelijks Origanum Red en Champions Mineralenmix. Tweemaal per week gaat hier nog Prestavit bij omdat de duiven die eiwitten, vitamines en mineralen nu hard nodig hebben.

Ik wil niet dat mijn duiven iets tekortkomen, omdat ik weet hoe belangrijk een goede rui is voor een goed vliegseizoen. Persoonlijk houd ik dan ook liever wat minder duiven die weliswaar goed – vaak wat duurder – worden begeleid dan een hok vol proppen die karig worden verzorgd.

Ik ben sowieso van mening dat je altijd duiven teveel hebt. Er zijn maar zo weinig goede duiven dat je alleen de beste moet zien te houden. Eerst selecteren op de uitslag en dan moet je eigenlijk van de overblijvers ook nog eens 25% wegdoen. Je wordt eerder kampioen door bakken dicht te spijkeren dan ze bij te hangen, neem dat maar van mij aan.

Programmaduiven ouder dan 3 jaar horen niet meer thuis op een vlieghok, die moeten dan goed genoeg zijn om naar de kweek te verhuizen. Als je deze duiven niet kan missen op je vlieghok, dan weet je dat het einde van je prestaties nabij is.

Zo gaan dit jaar de twee beste jongen op het hok van Jan en de drie beste jongen van mijn hok naar de kweek. Ik doe dit zo al 30 jaar en dat heeft me geen windeieren gelegd. Zo gaan er ook elk jaar wel wat zomerjongen van uitzonderlijke kwaliteit uit de beste kweekduiven naar het kweekhok.

Zelden zet ik twee bewezen vliegduiven tegen elkaar. Nee, vaak een bewezen vliegduif tegen een zomerjong. Inteelt is hier onvermijdelijk. Door het selecteren op de uitslag schieten telkens bepaalde lijnen over en omdat alleen de allerbeste mogen blijven, raken mijn duiven elkaar haast allemaal. Nu is het wel zo dat de prestaties daar niet minder om worden. Daarbij, als ik dan toch iets bijhaal uit het allerbeste wat beschikbaar is, slaagt het vaak wel.

Opvallend is dat de lijnen die het hier goed doen, ook in Friesland de beste zijn. Andersom zijn de duiven die het hier niet doen, ook daar vaak niets waard. Nieuwe aankopen worden het eerste jaar hier getest op de kweek. Vervolgens, als ze te licht bevonden worden, gaan ze nog een jaar naar Friesland. Als ze daar dan ook door het ijs zakken, weet ik in ieder geval zeker dat er geen toekomst in zit.