Trends

Zo’n 10 jaar geleden kwam hier een speler uit Afdeling 10 die super speelde met zijn oude en jonge duiven. Hij had één geheim, zei hij. De beste man reed met nog wat andere liefhebbers uit Afdeling 8, 10 en 11 meermaals per week naar Frankrijk om de duiven tussen de vluchten op te leren. Trainingsvluchtjes van 180 km, dus. Op de dagen dat ze niet weggingen, moesten ze twee uur verplicht aan huis trainen.

Ik vertelde hem dat wanneer ik zo aan mijn prestaties moest komen, ik direct alle duiven weg zou doen. In mijn gedachte wist ik al wel dat zoiets niet lang kan duren, ze maken van een 70% duif een 100% duif. Door de vele trainingen geef je zo’n duif een enorme conditie, maar eigenlijk vliegt hij boven zijn kunnen.

Dat zoiets gedoemd is te mislukken en ten koste gaat van de kwaliteit van de duiven, daar zijn ze inmiddels achter. Hun prestaties van de laatste jaren zijn geen schim meer van die van vroeger.

In België kwam ik eens op een goed spelend jonge duivenhok. In die jaren waren alle jongen gepaard aan oude duiven. De man had een massa voedsterduiven extra om te verzorgen, ook hij reed alle dagen 80 km. Zijn prestaties waren enkele jaren super, maar nadien werden die stukken minder.

Zo zijn er ook nu nog massahokken die meermaals per week tussen de wedvluchten door 80 km rijden. Ik voorspel ook daar dat ze over niet al te lange tijd zijn uitgeblust. Zo denk ik ook over frequent gebruik van medicijnen. Alle dagen de drinkpot gekleurd is enkele jaren top spelen en daarna is het over en uit.

Geregeld hoor ik mensen zeggen dat hun jonge duiven urenlang trainen om vervolgens in het weekend teleur te stellen. Kleine groepen jongen trainen altijd beter dan grote groepen, want daar zitten altijd wel enkele duiven tussen die het niet volhouden en de gehele klad huiswaarts trekken.

Hier wordt tussen de laatste vluchten door ook enkele keren tot 30 km gereden, omdat de dagen korter worden en het weer afneemt. Dit gebeurt echter omdat mijn buurman daartoe bereid is, want als ik ze zelf moest wegbrengen, deed ik dat niet. Dingen waar ik geen meerwaarde in zie, steek ik geen energie in.

Over die liefhebber van Afdeling 10 nog dit: de man stond bekend om zijn kijk op duiven. Ik gaf hem enkele goede en mindere duiven in de hand, dat doe ik wel vaker. Hij vond de minste de beste. Als je super speelt denk je al snel dat je kijk op duiven hebt, maar als de prestaties afnemen, neemt vaak ook de kijk op duiven af.