Rust in de tent

Het is nog prachtig weer deze week, maar het vliegseizoen is al voorbij. Althans, Afdeling 5 heeft nog wel een mooie vlucht op de planning staan voor aankomend weekend. Ik begrijp zoiets niet. De bedoeling van het nationale vliegprogramma was toch om samen te starten en te eindigen?

Die taartvluchten begrijp ik ook al jaren niet. Iedereen zou toch dezelfde spelmogelijkheden moeten krijgen? Ook dit duidt weer op een zwakke daadkracht van de NPO.

In België gaan ze de Ronde van België spelen met mooie prijzen. Kijk, zo houd je de duivensport levendig. Zo kon je onlangs lezen in het Spoor der Kampioenen wat men aan prijzen kon winnen in de jaren ‘50 op Orléans. Fietsen, auto’s, brommers, gouden horloges, klokken, enzovoorts.

De mensen hadden het toen niet breed. Anno 2021 is er meer welvaart en zijn er gemakkelijk grote sponsoren te vinden, echter krijgen ze niets georganiseerd. Het lijkt wel of men hier meer bezig is met zichzelf verrijken in plaats van aantrekkelijke vluchten organiseren. Zo zou men na het seizoen bijvoorbeeld een attractievlucht per afdeling kunnen organiseren met daaraan leuke prijzen verbonden.

Op de website van A.S. kon je lezen met wat voor grote aantallen duiven men nog speelde in België op de laatste vlucht van het seizoen. Natuurlijk zijn dat profs, maar sommige moeten toch ook tegen zichzelf in bescherming genomen worden, zou je denken. Toch zeker wanneer je zelf denkt dat je prof bent, maar dat niet zo is en je er financieel stevig op achteruit gaat.

Ik ben zelf nooit bang geweest van zulke grote hokken. Hier is plaats voor 32 koppels vliegduiven en meer zal ik er zeker niet houden. Vorig jaar zaten de bakken niet eens vol. Alle oude vliegduiven zitten op één hok, vandaar dat ik al jaren pleit om de zware midfond gelijk in te manden met de dagfond, zodat we niet elke keer de helft uit één hok hoeven te vissen.

De vlucht na een dagfondvlucht zou altijd een vrijdag inmanding moeten zijn. Als er een zondaglossing is, hebben de duiven dan tot vrijdag de tijd om te herstellen. De vliegprogrammacommissie zou daar serieus over na moeten denken, of informatie navragen bij wat topspelers per categorie in de afdeling. Iemand die amper blad kan raken, hoort mijns inziens niet thuis in zo’n commissie.