Het seizoen zit er op

Het is voorbij, dus men kan de balans weer opmaken. In Friesland sloot Jan het seizoen mooi af met 2-3-13-14-21-22-26-27-29 enz. NPO tegen 2.445 duiven. In het begin liet hij het wat liggen, maar dat is zijn keuze. Alleen de laatste vluchten interesseren hem. Ikzelf wil op alle vluchten winnen en dat kan wel eens ten koste gaan van de laatste vlucht(en).

In Friesland waren er veel verliezen, net als in Brabant. Dit was vooral te wijten aan de grillige weersomstandigheden en de onverstandige lossingen. Sommige afdelingen – waar nog veel duiven in concours waren – hebben net wat meer geluk gehad dit jaar met die verschillende omstandigheden.

Wij zitten nu eenmaal in een afdeling waar niet extreem veel duiven per liefhebber worden ingekorfd, maar dat wil wel zeggen dat de kwaliteit hoog is. Vaak is het zo dat als je 5 minuten na de winnaar zit, je zo goed als zeker niet op teletekst staat, hoe zwaar de vlucht ook is.

Zo zaten we in Brabant ook nog eens met diverse kruislossingen. Ook dit weekend kwam de nalijn van Afdeling 5 weer langs toen bij ons de duiven konden arriveren van de NPO-vlucht. Er is dus duidelijk veel miscommunicatie wat lossen betreft.

De eerste duiven bij Jan komen uit:

  1. Zoon Millennium koppel x dochter Super Rossi.
  2. Zoon Super Rossi x halfzus Mister Millennium.
  3. Kleinzoon Super Rossi x dochter Warior (2e nationaal Asduif).
  4. Zoon Super Rossi x kleindochter Millennium
  5. Doffer Frans Maris x dochter Super Rossi.

 

Op eigen hok begon ik te laat. Mijn 1e getekende zat wel bij de eerste vijf duiven, dat viel dan weer mee. Het seizoen duurde voor mijn jonge duiven net twee weken te lang. Of ze waren te vroeg in goede doen, wie zal het zeggen…

Frank Everts kaapte in Limburg de 1e en 8e NPO weg. Die 8e NPO komt uit één van de drie duivinnen die hij hier vorig jaar haalde. Naar eigen zeggen is hij erg tevreden met alle drie, ze hebben namelijk allen goede jongen voortgebracht.

Op de nalijn won ik wel de 1e met een zoon van het Millennium koppel. Zo zijn er weer veel kampioenschappen behaald zoals het er nu uitziet, maar daar vlieg ik niet voor. Wel heb ik samen met mijn vaste letter geweldig genoten van de aankomsten dit jaar. Dat daar ook wat mindere vluchten tussen zaten, daar kan ik gelukkig goed mee leven.

Het is nu zaak om de strijdplannen voor volgend jaar te ontwikkelen. De beide Grand Prix NPO-winnaars van Jan en mij verhuizen naar de kweek. Zij hebben het allebei ook op de andere vluchten goed gedaan. Die van mij werd zelfs 4e Asduif over zeven vluchten in Brabant 2000. Die van Jan won achtereenvolgend de 15e, 1e en 50e NPO. Kortom, goed genoeg om voor nazaten te gaan zorgen, ook omdat ze over een topafstamming beschikken.

Zo gaan we de kweekhokken weer wat opfrissen en sterker proberen te maken, ook dat behoort tot de duivensportbeleving. Doordat we ze in twee afdelingen testen (noorden en zuiden van Nederland), kom je er snel achter wat ze kunnen.

Ik wil alleen duiven die op alle disciplines (100 tot 700 km) en weersomstandigheden kunnen presteren. Hierin steken de lijnen van het Millennium koppel en Super Rossi (Witbuik) er met kop en schouders bovenuit, zowel in Brabant als Friesland. Om die reden vertrekt alle vreemde aanwas weer, op de doffers van Verkerk en De Bruijn na.