Warior-NL18-5151375

Zomerstop

De oude duiven vlogen gisteren Melun (351 km) met voor mij een 3e en 4e NPO tegen 5.016 duiven. Mijn eerste duif is Warior’s Best, die won vorig jaar een 6e NPO Châteaudun. Hij komt uit Warior (2e nationaal Asduif) x Millennia (dochter Millennium koppel). Beide ouders wonnen zelf top 10 NPO.

Mijn tweede is Mathieu, die kwam eigenlijk als eerste aan, maar zat zo hoog dat hij veel tijd verloor. Hij heeft al 3x de 1e gewonnen en is een zoon van het Millennium koppel.

Vorige week op de dagfond won ik de 1e en 3e in het samenspel en de week daarvoor van de terugvlucht de eerste drie in het rayon. Ze komen dus uit hun dal, zij het te laat, want het seizoen is voorbij.

Dax is nu ook los en daar heb ik negen duiven op mee. Alle jonge duiven zijn naar Bierges (93 km) gegaan. Het is hier alles of niets. Een half hok inmanden doe ik niet, al was dat misschien slimmer geweest.

Zo hoorde ik van de week dat er bij 30 graden geen dieren meer vervoerd mogen worden. Misschien wordt het daarom tijd voor de NPO om na te denken over het invoegen van een zomerstop. De laatste decennia wijzen namelijk uit dat het in de tweede helft van juli geregeld boven de 30 graden is.

Ik denk dan aan tot juli alle oude duivenvluchten afwerken en in juni/juli starten met opleervluchten van amper 30 km voor alleen jonge duiven. Vanaf augustus tot eind september of de eerste week oktober de wedvluchten met de jongen en daarbij de nalijn geheel laten vervallen voor oud en jong.

Ze moeten ook vaker flexibel zijn. Als er in het weekend geen kansen zijn, wijk dan uit naar de vrijdag. Het weer wordt steeds grilliger en we moeten daarop inspelen om de duivensport te behouden.

De Grand Prix vluchten hebben ook geen schijn van kans, want de afdelingen nemen toch ieder hun eigen beslissing. Hoe mooi dit ook had kunnen zijn, de NPO heeft nu eenmaal onvoldoende macht of daadkracht om het waar te maken.