Zandvliet deel #2

Afgelopen woensdag was Duffel voor Brabant 2000. Uiteindelijk weken ze uit naar Zandvliet, op 33 km van mij. Ik had er geen mee en hoorde dat de duiven van Rayon 1 en 2 goed kwamen. Daar moet wel bij gezegd worden dat wanneer je in Zandvliet lost, je van de losplaats de kerktoren van Ossendrecht ziet, in Rayon 1 dus.

Nadien kwamen de berichten van Rayon 3 en 4 binnen, waar een catastrofaal verloop was. Zelfs de oude duiven hadden het moeilijk om thuis te geraken met de noordoostenwind en een goede 65 km.

Ieder welwillend mens vraagt zich dan af: waarom niet centraler naar de afdeling uitwijken en lossen in Minderhout of Meer? De afstanden waren dan nagenoeg hetzelfde voor de rayons en een hoop problemen waren voorkomen. Jonge duiven van Rayon 3 en 4 op dezelfde losplaats lossen als Rayon 1 en 2, loopt bijna altijd verkeerd af.

Vandaar dat ik nooit aan trainingsvluchten mee doe. Ik herinner me Duffel van vorig jaar nog wel met de jongen. Die duiven werden rond 16.30u gelost en ook toen een catastrofe. En dan moet het seizoen nog beginnen.

Ik start zelf gewoon begin mei met opleren, enkele malen per week. Mijn duiven zijn nooit verder dan 35 km weggeweest. Tussendoor hebben ze nog adeno gehad plus ik heb enkele weken een pauze ingelast.

Veel liefhebbers starten simpelweg veel te laat met het trainen van hun jongen en zijn nu aan het klagen op social media dat het seizoen later moet beginnen, de afstanden ingekort moeten worden, ze geen opleervluchten hebben gehad wegens het weer, etc. Daar stoor ik mij dan aan.

Ik doe al meer dan 20 jaar niet mee met opleervluchten. Veel liefhebbers korfden afgelopen jaar elke week bij Bauwens in en toch werd ik provinciaal hokkampioen met de jonge duiven. Kortom, daar zit het hem allemaal niet in.

De conclusie die ik zelf trek is dat men veel te voorzichtig te werk gaat, maar aan verliezen ontkom je gewoonweg niet. Ik heb er ook al 40 van het opleren verspeeld, maar zoals altijd houd ik me bezig met degene die er nog zijn.

We zouden met zijn allen eens bij moeten houden hoeveel jongen we elk jaar ringen en wat daar na 5 jaar nog van zit. We weten dan precies hoeveel mindere exemplaren er tussen zitten. Ook bij mensen zien we dat. In mijn jeugd puilden de voetbalverenigingen uit met beloftevolle spelertjes, maar hoe weinig zijn daarvan prof geworden?