Nog vier weken

Het jonge duivenseizoen staat voor de deur. Hier zijn ze inmiddels goed bekomen van de adeno. Soms kan je beter gelijk een kuur van een week erop zetten om ze zuiver te zetten.

Misschien is het zelfs niet eens verkeerd om als er ergens vroeg in het seizoen adeno uitbreekt, daar wat besmette duiven te halen en die in je eigen hok te plaatsen. Ze kunnen het namelijk maar beter op tijd achter de rug hebben.

Hier zijn de jonge duiven al geregeld weggeweest. Ik rijd nu tweemaal per week, het duurt immers nog 4 weken. Ik hoorde dat ze in Afdeling 5 al de eerste africhting hebben. Het lijkt me nog wat vroeg om ze daarvoor in te korven met de noordenwind aankomend weekend.

Oude duiven

Hoeveel oude duiven ik ga spelen, weet ik nog niet. Op dit moment denk ik alleen de duiven die de korte vlucht hebben gespeeld vorig weekend. De dagfond ploeg krijgt rust. Een trainingsrit van 60 km in het weekend en klaar. Het gaat geheel tegen mijn principes in om duiven thuis te houden, maar wat is wijsheid momenteel.

Ik heb Jan in Friesland ook geadviseerd om het grootste deel van de duiven thuis te houden dit weekend, toch zeker de duiven van Sens en de laatkomers van Sittard. Duiven kunnen uiterlijk hersteld zijn, terwijl dat innerlijk vies tegenvalt. Aangezien het zaterdag weer kopwind lijkt te worden, gaat dat zeker bij die laatkomers pijn doen.

Herstellen lijkt me nu beter, dat wil zeggen een weekje rust met een trainingsloopje van 60 km. Daarna kan je de rest van het seizoen gewoon weer afwerken. Jezelf focussen op een Asduif of kampioenschap, is op den duur het hok afbreken.

Van die kampioenschappen is de glans toch wel af. Ik heb de laatste twee jaar van alles wat gewonnen en zo goed als geen beker gezien. Niet dat ik daar op zit te wachten, maar iets wat je wint heb je uiteindelijk recht op. Voor de kleinere liefhebber is het zuur wanneer ze uiteindelijk iets winnen, daar niets tegenover staat.

In een van mijn eerdere blogs schreef ik dat er na een dagfond weekend altijd een vrijdag inmanding zou moeten zijn. Dat wordt nu maar weer eens duidelijk. Als men die paar leden wil behouden, moeten ze de vliegprogramma’s anders indelen.

Voor Afdelingen 10 en 11 zou het beter zijn om te stoppen met die oostenlijn lossingen, die verlopen bijna altijd slecht. In Limburg en Duitsland moet je het niet zoeken als dat niet nodig is.

Verder heb ik de afgelopen dagen veel mails ontvangen van liefhebbers die teletekst speelden met onze bijproducten, dus slecht zullen die vast niet zijn.