Solidair

Bovenstaande kop haalde ik van de website van John van Dongen, één van de betere spelers van Rayon 2. Hij voegde daaraan toe:

“Kreeg ook nog wat reacties over solidair zijn in de duivensport. We hebben mekaar nodig schreef ik, en juist daar ging het over. In de CC spelen met bijna 50 duiven en dan in het Rayon met 10 en dan weer bijna 50 B2000, ja dit is juist zo voorbeeld. Dacht trouwens dat dit helemaal niet toegestaan is.”

Schijnbaar wordt het zo gedaan door een kampioen in Rayon 1. Op zich niets mis mee, maar ga de concurrentie niet uit de weg door allerlei constructies. Speel gewoon alle duiven uit het hok en probeer op alle disciplines uit te blinken.

Wanneer er bij mij 51 duiven zitten, gaan er ook 51 mee. Geen 50 om maar Grootmeester of wat dan ook te kunnen worden. Kampioen word je aan het einde van het seizoen door sterk te spelen. Is een ander beter, dan is dat maar zo.

Hier staan diverse duiven hoog op de Asduiven vitesse, maar die worden gewoon op de dagfond gespeeld, ik kijk daar niet naar. Ik speel om een goed resultaat neer te zetten en niet om een beker weg te kapen. Maar ook hier geldt: ieder zijn ding.

Verloren duiven

Mijn laatste duif van afgelopen week werd door een particulier zonder duiven aangemeld. Hij had hem helemaal leeg van het balkon gepakt. Ik stempel mijn oude duiven ook, omdat mensen zonder duiven de moeite nemen om je te bellen. Mensen met duiven doen dat vaak niet eens.

Zo wond ik me afgelopen week op omdat een liefhebber enkele vreemde duiven bij het inmanden buiten de auto kieperde. De beestjes konden niet eens vliegen, zo verzwakt waren ze. Dat noemt zich dan duivenliefhebber. Geef dat beestje op zijn minst enkele dagen eten en drinken als je niet de moeite wil nemen om de eigenaar te zoeken.

Zo won ik 15 jaar terug de 1e Asduif Brabant 2000 met een doffer die meermaals de 1e had gewonnen. Ik besloot hem in het najaar te spelen en toen bleef hij achter van amper 60 km. Na enkele weken werd ik gebeld door een particulier die de moeite had genomen het ringnummer op Google in te tikken. Zo kwam hij bij mij uit. De duif was broodmager en groeide nadien uit tot een topkweker.

De duif van afgelopen week wordt morgen netjes thuisbezorgd door Ton Bons, een duivenkoerier. De duif zelf is een jaarling met vorig jaar teletekst van Châteaudun. Hij was nu dus even het spoor bijster, wat kan gebeuren als ze te ver door zitten. Sommige belanden zelfs in Denemarken.