De derde vlucht

Het lijkt een andere wind te worden morgen, vaak zijn het dan ook andere duiven die zich laten zien. Vanuit mij is het 248 km en er gaan 54 of 55 duiven mee. Die met een gebroken poot zit thuis, net als een doffer die al uit de strijd genomen is. Eén duivin kwam een dag later thuis, die krijgt dus ook rust.

Met de koude kopwind die we gehad hebben de laatste vluchten, zijn al veel duiven door het ijs gezakt. Scheefvliegen is daar een grote veroorzaker van. Niet alle duiven kunnen vroeg in het seizoen met dit type weer omgaan.

Zo zijn er hier en daar ook al best wat duiven verloren gegaan, deels door de draden omdat ze zo laag vliegen en deels dus door het scheefvliegen wanneer ze onderweg spierproblemen krijgen. Extra calcium toedienen biedt uitkomst, in de Prestavit zit dat, maar wel in meerdere producten.

Zoals met alles moet je er ook niet mee overdrijven. Je duiven de gehele winter gewoon regelmatig enkele keren per week loslaten, is nog altijd het beste. Zo zijn duiven die lang vast hebben gezeten vaak veel te zwaar, vooral als ze geen jongen opbrengen voor het seizoen. Ga je zulke duiven aan hevige training onderwerpen, dan krijg je problemen.