Positiviteit

Mark Rutte was gisteren dan wel niet zo positief, ook wat dubbelzinnig vond ik, maar we hebben bericht van de afdeling dat we in ieder geval de hok- en entlijsten bij de vereniging in kunnen leveren.

Bij iedereen gaat het weer wat leven. In landen als Koeweit zit het vliegseizoen er al bijna op en in Marokko hebben ze dezer dagen een wedstrijd van 900 km. Ook in China, waar alles weer zo goed als vanouds is, zijn de meeste wedstrijden inmiddels gevlogen en is de kweek in volle gang.

In de Europese landen nadert het kweekseizoen bij de programmaspelers zijn einde. Bij de vliegduiven kunnen de jongen van de kwekers met een dikke week gespeend worden, waarna ze nog een ruime week nabroeden alvorens ze op weduwschap gaan.

De kweekduiven zitten te broeden op de laatste vlieglichting van 2021. Over twee weken koppel ik de overnachtkoppels, die kunnen dan een koppel jongen groottrekken en het vliegseizoen hervatten. De jaarlingen vliegen Agen en Narbonne dit jaar en de tweejarige Barcelona. Daarna relativeer ik de boel en beslis ik of ik ermee doorga. Overnachtjongen heb ik niet dit jaar.

De winterjongen doen het uitstekend. Tellen doe ik ze niet meer, de rover jaagt er elke dag op maar ze worden slimmer en schrikken op van elke mus die overkomt. Ze zien er perfect uit, sommige gaan zelfs al achter elkaar aan lopen jagen.

Alle duiven, ook de jongen, krijgen alle dagen 10 ml Origanum Red over 1 kilo voer met nog een stenen pikpot Champions Mineralenmix erover. Twee keer per week voeg ik daar nog een maatschep Prestavit aan toe.

Medicatie krijgen ze niet. Ze hebben in het najaar allen een geelpil en luisdruppel gehad en daar moeten ze het mee doen, tenzij de dierenarts iets vindt. De jongen hebben alleen hun combinatie-enting paramyxo/rota gehad van De Weerd. Vroeger gaf ik nog een geelpil bij het spenen, maar ook dat doe ik niet meer.

Het hok is open, hier zoveel mogelijk zuurstof het gehele jaar door voor een zo hoog mogelijke basisweerstand. Indien nodig wordt er ingegrepen, maar alleen wanneer er iets geconstateerd wordt. Duiven die in elkaar zitten of niet fris zijn, gaan er meteen uit. Ik sleutel niet aan duiven, dat geldt voor zowel oud als jong.