Afwachten

Het ziet er niet naar uit dat over acht weken het vliegseizoen start. Ik heb nog geen definitief vliegprogramma gezien, dus ik vermoed dat we een alternatieve krijgen zoals vorig jaar. Hier is niets mis mee, alleen plannen naar het seizoen toe is moeilijk zolang er geen startdatum is.

Vorig jaar heb ik de duiven bewust weinig uitgelaten naar het seizoen toe. Ook werden ze verduisterd en hebben ze tien dagen na kunnen broeden op de eitjes die kwamen toen hun jongen 21 dagen oud waren.

Ik heb ze in de week van de eerste vlucht tweemaal opgeleerd naar het oosten, we vlogen immers Weert. Ik begon gewoon met de 1e prijs in de vereniging en het samenspel. Duiven pikken de draad snel op, veelvuldig opleren van oude duiven heb ik altijd onzin gevonden. Oude duiven die gezond zijn moeten zich op de wedvluchten in vorm vliegen.

Vroeger speelde ik weduwschap met doffers, de duivinnen kwamen niet los en zaten opgesloten in kleine bakjes. Na de laatste vlucht met de doffers liet ik ze bijeen en gingen ze vaak de week erop gelijk op de eerste wedvlucht zonder dat ze opgeleerd waren. Het was eerder regel dan uitzondering dat ik met de 1e prijs begon in een toen nog groot samenspel.

Zo heb ik in het verleden zelfs eens de vierde ronde jongen zonder ze één keer weg te brengen gelijk op 250 km gezet tussen de vroege jongen. Naargelang waren er geen verliezen en bij de eerst arriverende duiven zaten er ook van de vierde ronde tussen.

De overnachtduiven die hier zitten zijn ook gelijk op de eerste wedvlucht van 150 km gezet, oud en jong. Sprongen van 200 km en meer zeggen niets voor duiven. Er is niet één duif op de wereld die bij een lossing weet of hij 100 of 1.000 km moet vliegen voor hij thuis is.

Opleren met de vereniging is dan ook niet aan mij besteed. De oude duiven gaan hooguit twee keer van huis gelijk op 30 km en dan op de eerste prijsvlucht. De jonge duiven leer ik zelf goed op, al begin ik daar niet zo vroeg meer mee als vroeger. Ook daarvan weet ik inmiddels dat het geen zin heeft, je verspeelt een hoop jongen voor niets.

Of je ze nu 20x wegbrengt en er 30 kwijtraakt of ze gelijk op 150 km zet en er 30 kwijtraakt; ik denk niet dat het veel verschil maakt. Als je opleren leuk vindt moet je het uiteraard doen, maar ik vind het een verspilling van tijd en moeite. Het moet erin zitten bij een duif, want verstand kan je er niet in rijden.