Wat moet je ermee

Op het kweekhok worden alleen duiven doorgehouden die met meerdere partners jongen geven die een 1e of top 10 NPO kunnen vliegen. Uit elke nieuwe kweker worden bij Jan in Friesland jongen op het kweekhok getest, zodat ik ook gelijk de waarde van hun doorkweek weet.

Ik kreeg onlangs de vraag wat ik aan gemoeten had als ik de Maris doffer niet had. Die persoon heeft mij denk ik de laatste 25 jaar niet gevolgd, want daarin heb ik in diverse samenspelen jaarlijks gemiddeld 10x de 1e gewonnen. Daarnaast meer dan 200x top 10 NPO met tal van overwinningen en tegen de 1.000 verschillende hokkampioenschappen of Asduif-titels op de verschillende niveaus.

Maar wat de Maris doffer betreft; ik heb het Millennium koppel enkele keren verbroken, maar met een andere duivin gaf hij niet één bruikbare duif. De duivin van het Millennium koppel daarentegen gaf wel met andere doffers teletekstvliegers. Millennium Girl bijvoorbeeld is een hele beste en komt uit Blauwe Zot x duivin van het Millennium koppel.

Samen op elkaar komen er gewoon geen slechte uit, vandaar dat dit één van de twee koppels is die ik niet omkoppel. In de jaren ’90 was dat met mijn teletekstkoppel ook het geval. Daar kwamen alleen maar goede duiven uit, maar met andere partners niet één bruikbare.

Super Rossi was een topkweker, alle nieuwe aankopen gingen gelijk tegen hem. Vaak kwamen daar gelijk toppers uit. Het jaar erop werden de nieuwe aankopen vol verwachting tegen andere bewezen kweekdoffers gekoppeld, maar kwamen er bij sommige alleen waardeloze graaneters uit.

Vandaar dat een kweker hier pas een kweker is als hij of zij met meerdere partners goede jongen kan geven en ook de doorkweek goed is. Ik denk bijvoorbeeld aan Rocket van ‘99 en Witbuik van ‘97 die nu dik 20 jaar later nog steeds in elke stamboom van mijn beste duiven voorkomen.