witbuiks-blue

Verzorging

Als je met duiven wilt slagen, begint dat met een perfecte verzorging. Zo ben ik al enkele keren bij Gerard en Bas Verkerk op bezoek geweest en zoals de meeste die daar eens geweest zijn wel weten, moet je daar niet te vroeg zijn. Tijdens de eerste uren van de dag wordt namelijk alles spic en span gemaakt. Een proces dat zich in de middag nogmaals herhaalt.

Natuurlijk kan het ook wat minder, maar droge mestmethodes in de zitbakken zijn niet aan mij besteed. Hier liggen roosters in de kweekbakken met mestlades, maar die worden elke dag schoongemaakt. Er ligt Vloerdekkorrel op de bodem dus daar heb ik geen werk aan, alleen af en toe met de brander en hark eroverheen.

Op een kilo voer doe ik dagelijks 10 ml Origanum Red en een stenen pikpotje gevuld met Champions Mineralenmix. Naast tweemaal per week een maatschep Prestavit voeg ik geen grit of wat dan ook toe. Mineralenpoeder zit al gekorreld in de emmer.

De hokken staan hier dagelijks open, de kweekduiven zitten 24 uur per dag met een open voorfront. Bij de vlieg- en jonge duiven staat ook alles open, inclusief plafonds. Ze zitten met deze natte dagen de hele dag in de regen als ze dat willen. Hier geen verwarming, de hokken zijn met dit weer gewoon slecht. Ik denk dat wanneer je hok nu aangenaam is, je prestaties in het vliegseizoen gaan tegenvallen.

Er zijn nogal wat duivenmelkers met een kuchje. Vaak hebben die een hok dat potdicht zit en wordt dat zonder masker betreden. Zet gewoon alles zoveel mogelijk open, duiven zijn geen mensen en kunnen daar prima tegen. Begin daar wel pas in het najaar mee, zodat ze daar aan kunnen wennen. Zo heb ik veel duiven bijgehaald die het hier gewoon een lange periode slecht hadden, omdat ze niet gewend waren om veel in de buitenlucht te vertoeven.

Natuurlijke weerstand is alles voor duiven. Door frisse lucht, goed voer en goede bijproducten vind je hier geen natte mest bij de jongen in de schaal, ook al is de luchtvochtigheid 100% met deze dagen. Duiven met natte mest horen niet op een hok te zitten, want daar mankeert iets aan.

Op de bovenstaande foto zie je Witbuiks Blue op haar jongen. Als men op de glans let die er op die duiven zit, zie je wat ik bedoel met een natuurlijke weerstand, frisse lucht, goed voer en goede bijproducten.