Witbuiks-Blue

Relaxmodus

De foto’s van de duiven die naar de kweek zijn gegaan, zijn klaar. Ik plaats ze de komende dagen. Als eerste Witbuiks Blue, de winnares van de 1e NPO La Souterraine en 11e nationaal Asduif dagfond WHZB. Ze komt uit Young Witbuik x Miss Millennium (volle zus Avatar en Olympic Millennium).

Voorbereiding op het nieuwe vliegseizoen

Ik vermoed dat dit vliegseizoen later begint vanwege corona. Het is dan de kunst om je duiven rustig te houden. Hier worden ze gewoon verzorgd zoals altijd en dat betekent dat ik weer ga verduisteren van 18.30u tot 8.30u bij de oude vliegduiven en van 17.30u tot 7.30u bij de jonge vliegploeg.

Hierdoor heb ik de tijd om de kwekers te verzorgen, want dat doe ik normaal van 6.45u tot 7.30u. Daarna verzorg ik de jonge ploeg tot 8.30u en dan begin ik bij de oude vliegduiven. Wanneer de oude vliegdoffers trainen om 9u, is het tijd voor koffie en het lezen van de krant. Het verduisteren begint dus pas wanneer het in de avond na 18u licht is, omstreeks half tot eind februari.

De oude duiven trainen ongedwongen en worden pas weggebracht als het sein voor het nieuwe seizoen op groen komt te staan. Vanaf dan gaat het gas erop en gaan de oude duivinnen verplicht 1 à 1,5 uur trainen. De doffers nog steeds ongedwongen met de klep dicht, al vallen die zelden binnen het uur op het hok.

Hier worden nooit duiven opgehitst door het tonen, ook wordt er nooit ander voer gegeven. Ze weten dus niet beter. Vandaar dat ze zoals elk jaar kalm aan het seizoen beginnen. Natuurlijk ben ik al een dikke maand voor het seizoen met een uitgebreid mestmonster en enkele duiven langs De Weerd geweest. Mankeren ze niets, dan doe ik niets.

De vliegduiven worden hooguit twee keer weggebracht. Ik vind dat zij zich op de vluchten in conditie moeten vliegen en niet ervoor, want dan zijn ze te snel uitgeblust en dat is niet de bedoeling.

Ik zit in een sterke vereniging. Althans, wanneer er twee liefhebbers bij de elf Beste Liefhebbers WHZB staan, mag je dat denken. Dat is alleen maar leuk omdat je de concurrentie moet opzoeken.

11x werd daar de 1e behaald afgelopen jaar en 10x in het samenspel in het verkorte seizoen. Eigenlijk één meer, maar die vlucht telde nergens voor mee. Zo werd er het afgelopen jaar in een verkort seizoen toch nog 12x top 10 behaald op de NPO-vluchten en 23x top 25 op de NPO-vluchten. En met NPO bedoel ik niet provinciaal.