Het loopt zoals het loopt

De kweekduiven leggen momenteel bij. De eerste duiven hadden op 4 december hun eerste ei van de eerste ronde en op 11 januari hun eerste ei van de tweede ronde.

Als je duiven gezond zijn verloopt alles vanzelf en daar streef ik ook naar. Dat is de reden waarom ik mijn duiven dicht bij de natuur houd en in een natuurlijke basisgezondheid en bijproducten geloof.

De jongen groeien als kool en de uitwerpselen kan ik desnoods met de hand wegnemen. Jongen met slechte dunne mest ken ik niet. Dat soort jongen krijgen teveel water of zout binnen of er mankeert wat aan hun gezondheid.

Mijn kweekduiven zitten dag en nacht buiten achter gaas, dus de hokken zijn in deze dagen zeker niet droog te noemen. Daar kunnen ze echter prima tegen.

De vliegduiven doen het ook voortreffelijk, alles zit gepaard en op de juiste bak. Ik verwacht daar de eerste eitjes dit weekend of begin volgende week. De hokken van de vliegduiven staan overdag ook wagenwijd open. De plafonds gaan nooit dicht, alleen wanneer ik ze uitrook.

Voor de duivenmelker is het geen pretje op het hok met deze temperaturen. Met mijn rugklachten kan ik sowieso niet tegen vocht of kou. Ik verzorg daarom in de winter maar eenmaal daags. Nu er jongen liggen voer ik wel tweemaal daags en ga ik ’s middags met de gieter nog eens langs de drinkpotten.