Koppelen

Ik heb de afgelopen dagen de vliegduiven gekoppeld. Ruim twee weken eerder dan gepland, maar ze waren er klaar voor. Op negen duiven na bestaat de gehele vliegploeg uit jaarlingen, dus je kan spreken van een nieuw begin.

Op het kweekhok had ik geen problemen. Daar zaten ze de andere dag gewoon los, maar die zijn ook wat ouder. Op het vlieghok toch wel wat vechtpartijen van naar het schijnt de domste duiven. Die staan nu met 1-0 achter. Als zij zich niet snel bewijzen op de vluchten, worden ze gelijk verwijderd.

Selecteren gaat tijdens het vliegseizoen gewoon door. Hier wordt totaal weduwschap gespeeld. Komt een partner van een koppel slecht, dan wordt hij/zij gewoon verwijderd en zal de overgeblevene een ander moeten veroveren. Ik houd nooit duiven thuis. Wie niet goed genoeg is, vertrekt. Vaak hoef ik na de laatste vlucht niet veel meer te selecteren.

Ook afgelopen seizoen zaten er aan het eind meer duivinnen dan doffers op het hok. De partner van mijn beste duivin op de dagfond – Witbuiks Blue (winnaar 1e NPO La Souterraine en 11e nationaal Asduif) – was na enkele vluchten al verwijderd. Goede duiven komen toch wel naar huis en bij het jonge duivenspel is dat niet anders, vandaar dat in België het chaosspel zo populair is.

Hier wordt alles gekoppeld zoals ik het wil. Geen vrije koppeling, ze zoeken in het vliegseizoen zelf maar uit of ze naar een andere partner willen gaan. Alle koppels – of het nu op het vlieg- of kweekhok is – koppel ik op gevoel. Op het kweekhok wordt niet om gekoppeld of verlegd tijdens het seizoen. Op twee koppels na worden ze na elk jaar wel om gekoppeld.

Emmers voortaan 9+1 kg gratis

Vanaf januari dit jaar worden onze emmers Champions Mineralenmix per 10 kg afgevuld in plaats van 9 kg. De samenstelling en prijs wijzigen niet, dus je ontvangt voortaan 9+1 kg gratis.