Oudjaarsdag

Het jaar 2020 zal de boeken in gaan als het ‘coronajaar’. Ik hoop dat de vaccins het virus snel de kop indrukken. We kennen inmiddels allemaal wel iemand in de persoonlijke kring die het heeft gehad of eraan is overleden.

Begin jaren ‘90 zette uit het niets de jonge duivenziekte adeno op. Je had brakende duiven met diarree. Er werd van alles ingezet om het probleem op te lossen; appelazijn, linksdraaiende yoghurt, etc. Het hielp echter niet. Er kwamen werkende medicijnen, maar de adeno leek te muteren. De duiven gingen met de jaren sneller dood, terwijl ze in het begin alleen een weekje ziek waren.

Nu spreekt men over rota. De verschijnselen lijken op die van adeno, maar er komt nu ook sterfte bij kijken. Er zijn inmiddels vaccins die het sterven tegen lijken te gaan, maar of het weggaat… Met adeno zijn we inmiddels 30 jaar verder, maar het is er nog steeds.

Persoonlijk denk ik dat corona er over 30 jaar ook nog is. Weliswaar beter onder controle, maar met af en toe jaren dat door mutatie de vaccins op halve kracht werken en er dus meer mensen last van hebben. Bij een regulier griepvirus is dit ook zo.

Het moge na zo’n jaar duidelijk zijn: pluk de dag en geniet er zoveel mogelijk van. Wat dat betreft zijn wij duivenliefhebbers gezegende mensen. Iedere week zitten we vol goede hoop en dat begint al bij het nieuwe leven in de broedschotel; ligt er een toekomstig kampioen in of niet.

Wij wensen iedereen een goede jaarwisseling en een sportief en gezond 2021.