bourges

Specialisme

Eind jaren ’90 speelde ik nog samen met mijn zwager en schoonvader en werd ik bestempeld als jonge duivenspecialist. Op die discipline won ik zowat alles wat er te winnen viel in de toenmalige ZNB. In ‘97 won ik met een oostenwind ZNB Bourges en in ‘98 deed ik dat met een westenwind nog eens over.

In ‘99 werd Brabant 2000 opgericht en won ik gelijk het 1e hokkampioenschap jong en de 1e Asduif jong met Iron Man. Toen kwam Bourges en de eerste dopingcontrole. Ik won die dag de 5e NPO. De geruchtenstroom kwam op gang en men dacht dat ik wel door de mand zou vallen, maar nee dus. Het winnen ging door evenals de dopingcontroles die bijna jaarlijks werden uitgevoerd. In 2002 won ik in de FZN zelfs alle Gouden Cracks jong.

Einde Comb. Embregts-Theunis-Bowe

In 2006 eindigde de toenmalige combinatie. Mijn zwager had een duivenallergie en ik was het zat om dagelijks meermaals naar mijn schoonvader te lopen, want daar stonden de hokken. Dat jaar werd niet zonder glans afgesloten met de 1e, 2e, 6e, 8e en 11e Asduif jong in Brabant 2000. Een uitpuilende zaalverkoop volgde, maar er waren maar 50 duiven aanwezig. Meer hielden wij er in de winter niet door.

Diverse kopers mailden mij in de jaren erna hoe super ze waren geslaagd met hun aankoop. Ludo Claessens – een grote jonge duivenconcurrent destijds – was er ook met vriend Sakis. Ludo vroeg me wat ik de beste duivin vond. Ik zei Super Vedetje, een dochter van Iron Man die zelf naar Japan vertrok.

Super Vedetje bracht het jaar erop gelijk de 1e en 3e nationaal Orléans voor Ludo Claessens, die mij diezelfde dag nog dolenthousiast opbelde. Hij vertelde me nooit eerder zo’n duivin te hebben gezien. Revermann uit Duitsland kocht dan weer Le Mans Queen (dochter van de oude Witbuik) die daar voor topnakomelingen zorgde.

Een nieuw begin

Zelf hield ik de nog slecht bevruchtende oude Witbuik, de jonge Asduiven van 2006 en wat zomerjongen aan voor het geval ik verder zou gaan met de duivensport. Op advies van mijn vrouw heb ik in 2007 weer een hok gebouwd en in 2008 won ik gewoon weer meerdere malen teletekst met de jonge duiven.

In 2010 won ik onder meer de 1e, 4e en 8e nationaal Orléans tegen dik 60.000 duiven. De 1e nationaal kwam uit Cannonball, die zelf ook teletekst won. Cannonball kwam uit Rocketeer (in 2006 de 1e Asduif Brabant 2000) x Super Girl (zus van Young Witbuik en in 2006 de 2e Asduif jong Brabant 2000).

De 4e nationaal was Blue Rocket. Hij werd dat jaar 3e Gouden Crack jong en kwam uit Rocketeer x dochter van Fientje van Davy Tournelle. Blue Rocket was een topkweker en werd onder andere vader van de 1e NPO Orléans van A. Smits en de 1e NPO Argenton. Ook is hij vader van Millennium, de duivin van het Millennium koppel en (groot)moeder van meerdere 1e NPO-winnaars waaronder Avatar en Olympic Millennium. De 1e NPO Châlons-en-Champagne bij Jan dit jaar heeft aan beide kanten Blue Rocket als opa.

De jaren 2011 en 2012 volgden met meermaals met vijf jonge duiven op teletekst op de NPO-vluchten. Ook in 2010, 2011 en 2012 werden er dopingcontroles uitgevoerd vanwege het sterke spel met de jonge duiven.

Het oude duivenspel

Vanwege mijn destijds drukke bestaan ontbrak het aan tijd om ook goed met de oude duiven te spelen. Dit veranderde toen ik meer tijd kreeg en mezelf ook daarop toelegde. De monden werden snel gesnoerd en ik was niet langer alleen de jonge duivenspecialist. Het is inmiddels niet meer te tellen hoe vaak ik 1e hokkampioen ben geworden met de oude duiven in Brabant 2000 op zowel de snelheid als dagfond.

Vandaag de dag

Inmiddels ben ik meerdere malen Gouden afdelingskampioen in de FZN en werd ik de laatste vier jaar 11e, 10e, 4e en 3e Beste Liefhebber van Nederland. Daarvoor moet je toch echt op alle afstanden je best doen, de top 100 van al die jaren is namelijk terug te vinden met opvallend weinig bekende namen daarin.

In de jaren na ‘93 werd er tegen de 200x top 10 op de officiële NPO-vluchten gewonnen (er zijn er namelijk die top 10 in de afdeling ook teletekst noemen…) en zijn er circa vijftien NPO-overwinningen geboekt.

Ook in dit coronajaar – waarin vele die zichzelf hoog hadden staan door de mand vielen – won ik op alle disciplines in Brabant 2000 het 1e hokkampioenschap (op de midfond 2e), alsmede 1e Gouden afdelingskampioen. En ja, dat gaat alleen met topduiven, topvoeding, topbijproducten en een topverzorging.

De selectie hier is nog altijd bikkelhard. Aan gezondheid sleutelen of gekwetste duiven houden doe ik niet. Er zitten nog negen duiven van 2019 op het oude vlieghok, de rest is jaarling. Alleen superduiven belanden op het kweekhok. Ik heb nog steeds een hekel aan veel duiven, alleen nu zitten er wat meer dan in 2006 wegens de vele roofvogelaanvallen. Daardoor sneuvelde onlangs nog een duif van 2019.

Dat ik nog altijd graag met jonge duiven speel en dit niet verleerd ben kon men zien op de laatste vlucht van dit jaar; Châteaudun. Daar won ik de eerste twaalf in Rayon 2. Van de 94 mee wonnen 21 duiven 1:100 en 47 stuks 1:10. Ter vergelijking: de winnaar in Rayon 1 zat na mijn 27e duif.

Enfin, er is niets mis met jezelf af en toe eens op de borst slaan. Nee, ik heb zelf meer moeite met mensen die de waarheid achterhouden, verdraaien of dingen anders voordoen dan ze zijn.