Avatar-NL17-1371054

Nog vier weken

Over vier weken zijn we weer volop met de jonge duiven bezig, terwijl het oude duivenspel eigenlijk nog op gang moet komen vanwege het moeizame voorjaar. Bij mij en andere hokken komen de doffers nog niet in het totale weduwschapsspel voor. Maar goed, om deze nu al uit te selecteren of stil te zetten, is – vooral voor de jaarlingen waar je vertrouwen in hebt – niet de juiste keuze.

Vroeger zeiden de oude duivenmelkers: “je moet ze een vuurdoop geven. Gewoon alle weken op de Eendaagse fond spelen. Ze komen erdoor of vallen door de mand.” Maar goed, dat kan natuurlijk alleen als ze gezond zijn.

Als je zeker weet dat je duiven niets mankeren, kan je ook beter van de medicatie afblijven. Alleen onderhoudend kuren één à twee dagen zou moeten volstaan. Ook voor de trainingen in de week geldt dat je de duiven zelf moet laten bepalen of ze willen trainen. Ga ze niet forceren.

Jonge duiven

Mijn jonge duiven zijn inmiddels vijf keer weggeweest en dat onderhoud ik nu enkele keren per week, mits het weer het toelaat. Binnenkort laat ik ze controleren, om zeker te zijn dat ze tiptop gezond zijn.

Binnen nu en twee weken stop ik alles in de mand en schrijf ik op welke er nog zitten. Op dat moment beoordeel ik ze ook voor mezelf. Diegene met een onvoldoende (denk aan ver openstaan, totaal uit balans zijn en/of harde droge pluimen hebben) gaan eruit. Daar steek ik geen energie meer in.

Goede duiven zijn vaak perfecte duiven, uitzonderingen daargelaten. Ik gok zelf graag op perfect gebouwde duiven.