Duiven die niet vol zijn

Ik heb de weersvoorspellingen eens goed bekeken op diverse weersites. Brabant 2000 doet er beter aan om net als Zuid-Holland in Péronne te lossen, daar liggen meer mogelijkheden dan in Morlincourt. Het is meestal een kwestie van vooraf op zaken inspelen om toch te kunnen concoursen, maar we wachten af.

Duiven rond krijgen

Met grote regelmaat ontvang ik mails over hoe te voeren, omdat de duiven niet rond staan. Zelf ben ik nooit een schrale voerder geweest, vandaar ook onze vetrijke mengelingen. Je kunt ze hiervan voeren wat je wilt, ze zullen nooit blauw vlees krijgen.

De enige grote fout die de meeste echter maken, is om de duiven te mager aan het seizoen te laten beginnen. Hier beginnen ze eerder te vet dan te mager. Met de kou in het voorjaar zitten ze snel op gewicht, maar zodra het vlees eraf is, zal je ze al een week rust moeten geven om ze weer op gewicht te krijgen.

Je bespaart jezelf ook een hoop ellende door een goed keeluitstrijkje en mestmonster af te laten nemen en dit te laten onderzoeken. Duiven met Tricho, coccidiose, schimmels en/of wormen geraken namelijk ook niet op gewicht.

Aan de mest kun je zelf niet altijd zien of er iets aan de hand is. Het kunnen mooie ronde bolletjes zijn, terwijl er toch lichte problemen zijn. Duiven die voer genoeg krijgen en zelfs nog laten liggen en toch mager blijven, mankeren 99% zeker iets.