Amazing-Nugget-NL15-3530525

Adeno deel 3

Wat adeno betreft nogal wat verschillende reacties. Ik kreeg het ditmaal na de pokkenenting. Eigenlijk moet je pas tegen pokken enten wanneer de jonge duiven drie maanden oud zijn, maar ik doe dat dus niet.

Ik ken genoeg liefhebbers die nooit enten tegen pokken, totdat je het treft dat een grapjas tijdens het vliegseizoen zijn duiven ent om te boosten met een levend virus. Jouw duiven die niet geënt zijn raken besmet en je seizoen is naar de vaantjes.

Ook ken ik genoeg mensen die hun duiven door verschillende dierenartsen met verschillende middelen tegen adeno lieten enten en het alsnog kregen. Dacht je dat wanneer er een werkende entstof was, ik mijn duiven niet zou laten enten? Weggegooid geld dus.

Dan de combi-enting pokken-PMV. Er zijn meer gevallen bekend van duiven die alsnog pokken kregen, dan die het niet kregen. Vandaar mijn keuze met het kwastje en dat er dan eens adeno uitbreekt, neem ik dan voor lief.

Er zijn er ditmaal twee doodgegaan en vijf heb ik doodgemaakt die erin bleven hangen. Van de 110 jonge duiven in dat hok zaten vier buitenlandse duiven van een andere liefhebber die ik uit zou gaan testen. Die zaten alle vier bij de zeven dodelijke slachtoffers. Frappant?

Ik had dat vorig jaar ook, toen waren er tien dood en heb ik nog eens 25 van de 160 jonge duiven weggedaan. Achteraf gezien niet genoeg. De duiven die wel vaste mest hadden, maar lichtgroen van kleur, ben ik nadien allemaal verloren. In mijn ogen zijn die duiven van binnen geraakt en voorgoed onbruikbaar.

De conclusie met adeno en paratyfus is: je krijgt het of je krijgt het niet. In mijn ogen zijn de iets zwakkere duiven (waar we de meeste van bezitten) het vaakst slachtoffer. Ik heb er vorig jaar net als dit jaar weinig doodgemaakt met pijn in mijn hart. De meeste duiven kon ik missen.

Medicatie dan. Sommige middelen helpen direct. Furoxine is daar één van. Ook Matrix in combinatie met bacteriologische olie en Flummy van De Weerd schijnen te helpen, maar allen in combinatie met een ander middel.

Voor de iets zwakkere duiven helpt maar één ding en dat is het hiernamaals. Zo heb ik zes jaar geleden toen niet één dierenarts mij kon helpen, de paratyfus uitbraak onder controle gekregen door alles met symptomen te verwijderen. Diegene die mij kennen, weten dat ik daar geen grappen over maak.