De betere kosten vaak wat meer

Zoals ik eerder aangaf, proberen wij altijd jongen uit top duiven te bemachtigen. Dat wil niet zeggen dat kleinkinderen slechter zijn. Vorig jaar werden er tien afdelingszeges behaald in de verschillende afdelingen in Nederland uit rechtstreekse of 50% Embregts-Theunis duiven. De eigenaren haalden hier meestal kleinkinderen uit onze beste duiven.

Jongen of eitjes van weduwnaars halen, doe ik niet snel. Vooral niet in België, waar ze nooit met duivinnen spelen. Vaak blijft een mindere duivin daar haar gehele loopbaan op dezelfde weduwnaar. De doffer kan dan wel een topper zijn, maar als de duivin een prul is, kan je de eitjes alsnog beter weggooien.

In Nederland wordt vaak totaal weduwschap gespeeld, waarbij de beste doffers vaak aan de beste duivinnen worden gekoppeld. Dit maakt de kans van slagen groter. Eén ding moeten we niet vergeten: zet je een renpaard op een ezel, dan krijg je een muilpaard. De ouders moeten beide over goede genen beschikken.

Ik ben er inmiddels wel achter dat de beste duiven tot aan 350 km in België zitten en die van 350 tot 1200 km in Nederland. Volgens mij spelen ze in België alleen Barcelona boven de 1000 km, de rest ligt veelal onder de 1000 km.

Vluchten zoals Bourges, Argenton en Châteauroux zijn in België midfond afstanden. Vluchten zoals Limoges (675 km voor mij) en Ruffec (721 km voor mij) worden daar vaak als zware fondvluchten bestempeld en hier als dagfond. Daarbij kan men in België kiezen uit een scala vluchten op alle afstanden en moeten wij hier gewoon spelen op wat komen gaat.

Hier beginnen we in de derde week van mei met een oplopend programma. Nadat ze zijn ingevlogen op de Vitesse vluchten, begint elke week 382, 571, 408, 621, 444, 659, 382, 721, 408, 589, 382, 545 km. Dit gaat ononderbroken door met dezelfde duiven. Althans, mijn duiven vliegen dit traject. Aansluitend volgt de natoer, dus ze krijgen het zeker niet voor niets.

Om een heel seizoen bij de betere te horen, moet je motivatie, medicatie en extra trainingen zoveel mogelijk achterwege laten. Zoek het in goede duiven met een uitstekende basisweerstand en een goede voeding, begeleid met goede supplementen. De duiven moeten op alle fronten kunnen excelleren, dan denk ik aan verschillende afstanden en verschillende weer- en windinvloeden.

Vandaar dus een keiharde selectie op kwaliteit en gezondheid hier, zonder daarbij stambomen te raadplegen. Hier wordt eerst de duif verwijderd en daarna wordt pas gekeken waar hij uit komt.

Fabeltjes

Duiven kapot spelen of duiven die inboeten op snelheid, daar geloof ik niet in. Ik werd afgelopen jaar ook gewoon 1e hok Provinciaal op de snelheid, alsmede 1e Asduif met een kleindochter van Blue Rocket.

Het jaar ervoor werd ik ook 2e Provinciale Asduif met een dochter van Blue Rocket, terwijl die normaliter juist op verdere afstanden goed uit de verf komen. Ook hun overgrootvader Rocket werd 1e Asduif WHZB op de snelheid.

Het betreft vaak duiven die als jonge duif alle vluchten gevlogen hebben of als jaarling zo goed als alle mid- en dagfondvluchten hebben afgehaspeld. Zelfs met duiven op de Vitesse, die tot half mei verduisterd zaten. In fabeltjes geloof ik dus al lang niet meer, wel in kwaliteit.

Allround

Hier wordt weinig over ‘vroeger’ geschreven. Ik leef in het heden en de duivensport is wel degelijk veranderd. De duiven van nu kunnen meer aan dan die van vroeger, toen er op een andere manier met duiven werd gespeeld.

Dan denk ik vaak weduwschap en je had specialisten op de Vitesse, midfond en dagfond, alsmede jonge duiven. Tegenwoordig wordt er door de meeste van ons op bredere fronten gespeeld, waarbij Koopman, Verkerk en de Bruijn de voorlopers waren.