23 feb Natte mest
Gisteren ontving ik een mailtje van een ietwat bezorgde liefhebber. Zijn duiven hadden jongen en die produceerden natte mest. Natte mest rond de schotel mag gewoon niet. Ik ken dat probleem in ieder geval niet. De oude duiven drinken dan teveel en dat was in zijn geval ook. Ze aten ook vrij veel mineralen.
Hier pikken ze van de mineralen (die altijd ter beschikking staan) met papjongen tot ze een dag of zeven oud zijn, daarna komen ze er niet meer aan. Ik vermoed dan ook dat er iets meer aan de hand is, zoals een lichte Tricho besmetting. Ik heb hem geadviseerd om een dag of drie à vier Belgasol en BS in het water te doen, en te kijken of dat het probleem oplost.
Hier verzuur ik het drinkwater heel het jaar om de dag met Naturaline plus extra look. Slechte mest ken ik alleen van jonge duiven die een Adeno besmetting hebben.
Jonge duiven horen netjes op te groeien. Als je er één ringt, moet je de andere ook kunnen ringen (tenzij er een vorstperiode zat tussen het leggen van het eerste en tweede ei). Jonge duiven met dunne pootjes als ze zes à zeven dagen oud zijn, kun je het beste meteen verwijderen. Dat is een teken van zwakte.
Hier wordt gespeend wanneer ze 20% begroeid zijn onder de vleugel. Ze moeten zo snel mogelijk op eigen benen staan. Ze krijgen dan enigszins een terugval, maar dat halen ze enkele dagen later snel weer in. De paramyxo-enting krijgen ze ook zo snel mogelijk, vaak direct na het spenen (overigens krijgen ze die maar eenmaal).