Voor de duidelijkheid

Ik krijg nog steeds vragen over hoe ik de duiven kuur voor het kweek- of vliegseizoen, dus leg ik het nog een keer uit. Direct na de vliegperiode krijgen ze een tiendaagse paratyfuskuur gevolgd door de enting. Een week later volgt de paramyxo-enting met een Tricho tablet. Twee weken erna de pokken enting met het kwastje en een luisdruppel in de nek. Dat was het.

Let wel: hier komt daarna niet één duif meer op het hok en wie ziek dreigt te worden, moet zijn verblijfsvergunning inleveren. Spectaculair is het dus niet. De mest laat ik al jaren niet meer onderzoeken, omdat er bij mij de afgelopen 10 à 20 jaar nooit wormen of coccidiose gevonden zijn.

Eind maart / begin april ga ik langs bij de dierenarts voor een keeluitstrijkje, waarbij ik zelf beslis of ik het wel of niet laat behandelen, mochten ze lichte Tricho vinden. Eventuele opmerkingen of mijn duiven in conditie zijn of niet, leg ik direct naast me neer. Dit wordt bepaald door de uitslag, enkele weken later.

Verder laat ik niemand op de hokken, dus de kans op besmetting van buitenaf in het najaar, winter en voorjaar is klein. Alle dagen staan de hokken vol open, behalve bij regen. De duiven moeten hier altijd afharden. Wie daar niet tegen kan, heb ik niet nodig.

Maar zoals ik al vaker aangegeven heb: ga je dit systeem met duiven doen die van tevoren in de watten zijn gelegd in een verwarmd of klinisch zuiver gehouden hok, dan zal je de eerste maanden raar opkijken. Ze moeten hier aan wennen en niet alle duiven kunnen dat. Sommige zullen met natte ogen en/of vuile neuzen (niezen) komen te zitten. Deze kan je beter verwijderen.

Voeding in de kweekperiode

De voeding is inmiddels wel bekend, die is al meer dan 20 jaar het gehele jaar hetzelfde. In de drinkpot gaat om de dag Naturaline met extra look, ook dat doe ik twaalf maanden per jaar. Ik voel me hier goed bij en de duiven weten niet anders.

Jonge duiven vetmesten in de kweekperiode is niet moeilijk. Geef de kwekers maar alles wat op de markt te vinden is, veel erwten, kunstmatige korrels of pikkoeken. Alles vreten ze op en proppen ze in de jonge duiven. Ga je zes keer per dag voeren, dan voeren ze de jonge duiven ook zes keer. Uiteindelijk speen je vetgemeste jongen af met papkonten en slap en zwak vlees.

Uiteraard gebeurt dat hier niet. Hier moeten ze het doen met de Championsmix en NPO-mix en om de dag krijgen ze een potje Allerlei voorgeschoteld. Ik wil mooie, harde, vaste jonge duiven. Groeien doen ze vanzelf wel. Vetgemeste jonge duiven krijgen gelijk een terugval wanneer ze op eigen benen komen te staan.