Het nieuwe jaar is daar

De eerste ringen gaan weer om, wat betekent dat de start is gemaakt. In het Verenigd Koninkrijk kunnen ze de jonge duiven al bijna opleren, zo vroeg krijgen ze daar de ringen. Ik meen begin november zelfs. Het rare is dat ze daar geen eigendomsbewijzen bij de ringen krijgen.

De doelen voor 2019 staan vast: het oude duivenseizoen van 2018 verbeteren zal niet meevallen, maar het jonge duivenseizoen van 2018 verpletteren is een absolute must.

Ik heb er zin in en hoop dat degene die om mij heen staan inclusief ikzelf gezond mogen blijven en dat ik er weer vol tegenaan kan hier en in Friesland, waar het hok met oude duiven sterker lijkt dan hier. Verder probeer ik alle dagen te genieten waar het kan en mezelf iets minder te ergeren aan onbelangrijke zaken.

Huidige situatie

Er zitten 28 koppels oude duiven klaar, waarbij de beste 15 koppels onderling gepaard worden en de overige 13 op hun tellen moeten passen, willen ze er na acht vluchten nog zitten. De 24 kweekkoppels zorgen samen met 12 voedsterkoppels voor de nieuwe aanwas.

Hier geen extreme aantallen oude duiven, ik heb daar altijd een hekel aan gehad. Wellicht dat dit in de toekomst nog verandert, maar dat lijkt me sterk. Ik kan er slecht tegen om duiven aandacht te geven die het niet verdienen.

Bij de jonge duiven ga ik terug naar vroeger: ik kweek tot eind april, maar selecteer tot eind september. Grofweg 35% sneuvelde vroeger door selectie op gezondheid en intelligentie. Daarnaast gaan ze tot aan het vliegseizoen hele dagen los. Wat opgevreten wordt, het zij zo. Het maakt me niet uit of ik moet starten met 40 of 120 jonge duiven, het gaat mij om de kwaliteit die overblijft.

Nieuw is niet altijd beter

Voor de rest weinig nieuwe ontwikkelingen. Ik heb zwarte maïs getest in de Championsmix, maar zag geen verbetering of verandering, dus dat gaat er niet doorkomen. Bovendien zou de mengeling dan weer duurder worden, iets wat we dit jaar overigens toch niet tegen kunnen houden door de verhoging van het lage btw-tarief, maar dat moeten wij zelf ook gewoon weer afdragen.

Het wiel kan men slechts één keer uitvinden, dus waarom zou je iets veranderen wat goed is. Vaak zie je dat veel dingen slechts modegrillen zijn en dat men na enkele jaren weer terugvalt in het oude. Hetzelfde destijds met ATX of stralingswarmte. Ik heb ze zelf ook hangen, maar ze hangen er alleen nog maar om stof te vangen, zoals op de meeste hokken. Ze worden hier al jaren niet meer gebruikt.