De ringen kunnen zo weer om

Ik hoorde dat de voetringen op de lokalen waren, dus gelukkig niet de problemen van vorig jaar. Hier gaan 1 of 2 januari bij twintig koppels de voetringen om. Degene die verlegd zijn, volgen twee weken later.

De vliegers zet ik eind januari of misschien zelfs begin februari bijeen. Ik doe dat de laatste jaren, omdat ik meer aandacht aan de oude vliegploeg besteed (wat ik vroeger wegens tijdgebrek niet deed).

Tevens ben ik van mening dat wanneer je later koppelt, je de duiven niet terug hoeft te koppelen. Ze brengen hier een koppel jonge duiven groot en broeden aansluitend nog tien dagen, zodat ze rustig en op gewicht aan het nieuwe seizoen kunnen beginnen.

Doordat ik zorg dat de duiven lang bij elkaar blijven richting het nieuwe seizoen, heb ik ook weinig tot geen last van duivinnen die paren in het seizoen. Duivinnen zitten hier gewoon los op het hok. Eenieder verschilt hierin van mening en heeft zijn eigen manier, maar dat is hoe ik het doe.

Eenvoud

Ik houd de duivensport graag simpel: altijd hetzelfde voer en zo min mogelijk medicatie. Ontsmetting na de vlucht? Ik hecht hier bij de oude duiven steeds minder waarde aan. Ik heb weinig last van Tricho, misschien komt dit doordat mijn duiven het gehele jaar om de dag Naturaline met extra look drinken.

Coccidiose, wormen etc. is al tientallen jaren geleden hier. Met onze lavakorrel op de hokken krijgen coccidiose en wormen ook geen kans zich te verspreiden. Schimmel is het enige wat ik in de gaten houd tijdens het seizoen.

Ruzie op het hok

Afgelopen week had ik een gesprek met iemand waarbij al drie koppels eitjes kapot gevochten waren door een doffer die al drie keer in de verkeerde bak was gegaan. Ik vroeg: Wat is dat dan voor duif? Niks waard zeker? En inderdaad, hij had hem al eerder op moeten ruimen.

Domme duiven verraden zich snel. In een duivenhok moet je geen problemen hebben met vechtpartijen. Duiven die te dom zijn om hun eigen bak te vinden, moet je opruimen. Hetzelfde geldt voor duiven die keer op keer niet fris zitten of slechte mest hebben.

Ik heb in mijn carrière vijf superduiven gehad op het vlieghok en nadien in de kweek. Nooit heb ik deze duiven ziek gezien of in elkaar zien zitten. Een oud kampioen zei eens: al trek je een paar schoenen aan van maat 52, je trapt zomaar geen kampioen dood in het hok. Zo is het en niet anders!

Voor 2019 wens ik iedereen een goede gezondheid toe en veel plezier in de duivensport. En onthoud: keep it simple!!!