erwtenstro-tabakstelen

Grove reiniging

Alle hokken zijn van binnen en buiten met een hogedrukreiniger onder handen genomen, dus al het stof is weer van de wanden en plafonds. Daarna heb ik de hokken stevig ingespoten met Vircon S. De hokken van de jonge duiven staan tot de 3e week van januari leeg, de oude duiven zitten op hun plaats.

Bij de vliegduiven moet ik nog beslissen wie van de drie doffers en twee duivinnen moet vertrekken. Ze hebben in principe allemaal voldaan of hebben mijn vertrouwen. Ik laat eerst de rui zijn gang gaan. Ze komen regelmatig los, wat al een jaarling gekost heeft, dus er zullen er vast nog meer sneuvelen.

Er zijn nog 30 koppels aanwezig. In principe heb ik aan 20 koppels genoeg om het oude duivenseizoen af te werken en ik vind 40 een mooi getal om mee te spelen. Daarbij heb je om vluchten te winnen gewoon kwaliteit nodig. Om hele concoursen op te rollen, moet je met massa komen.

Ik ben nooit een liefhebber geweest van veel oude duiven. Het draait immers alleen om de beste en daar steek ik graag mijn aandacht in. Jonge duiven daarentegen wil ik wel genoeg hebben, daar wil ik in kunnen selecteren en uiteindelijk 75% overhouden die voldoet om de oude vliegploeg te verversen.

De selectienorm bij de jonge duiven ligt in een normaal seizoen hoog hier: minimaal een à twee keer 1 op 100 en meer dan 50% 1 op 10, anders geen verblijfsvergunning. Ik moet wel bekennen dat ik dit jaar de selectienorm bij heb moeten stellen door alle ellende in het voortraject en te weinig selectieve vluchten.

Ik zie graag een aantal vluchten boven de 350 km met 1100 tot 1250 mpm, dat zijn de vluchten waar ik op selecteer. Duiven die daar als jong vroeg kunnen vliegen, kunnen als jaarling vaak de zwaardere dagfondvluchten aan.

Let wel: met de oude duiven is het vaker wind op kop dan met de jonge duiven, is de laatste jaren gebleken. Om die reden heb ik nog steeds niet begrepen waarom die minimale afstand met de jonge duiven nog niet opgeschroefd is naar 550 km midden in de afdeling.

Liefhebbers die dit niet willen of durven spelen, kunnen daarbij uitwijken naar de nalijn. Voor de jonge duivenspelers is dit echter de ultieme droom, wat de duivensport ten goede zal komen. Nu we het er toch over hebben…

Nationaal vliegprogramma

Een nationaal vliegprogramma zal in mijn ogen nooit slagen. We kunnen beter Nederland in tweeën delen of desnoods in vier sectoren spelen (Nederland door de lengte en dan nog eens doormidden). Alle vluchten boven de 300 km kunnen we dan sectoraal vervliegen.

Dit zal er op den duur toch van komen. Er zullen dan minder problemen zijn met het vinden van losplaatsen of kruislossingen en alles zal goedkoper worden. Ook zal er dan sneller gelost kunnen worden, zonder dat we moeten wachten tot alle groepen per afdeling los zijn of dat we elkaar in de weg staan tijdens het lossen.

Die korte snertvluchten waar ze mee willen beginnen van amper 145 km gaan onder de rivieren een hels probleem worden. In België zijn bijna geen losplaatsen te vinden en daar zullen afdelingen 1, 2, 3, 4, 5 enz. toch moeten lossen, willen ze 145 km spelen.

Zoals het nu gaat met al die afdelingen en stugge kiesmannen die nergens voor willen wijken, gaat de gehele duivensport in Nederland richting ondergang, vrees ik.

Erwtenstro en tabakstelen

Vanaf heden weer nieuwe voorraad erwtenstro en tabakstelen 2,5 kg verkrijgbaar aan ons adres in Hoeven. Wees er snel bij, want vooral voor erwtenstro geldt: op = op.