Wat heb ik ze gegeven?

Ik heb de hele week vragen gehad over wat ik de duiven gegeven heb. Ik vermoedde problemen in het darmstelsel, dus na overleg met Jan van Wanrooij (Belgica de Weerd) heb ik ze drie dagen Belgafox gegeven.

Maar nu komt het: andere liefhebbers hebben dit op mijn advies ook gedaan, maar zij hadden juist een mindere vlucht. Of het daar dus aan gelegen heeft, weet ik niet. Ik had er in ieder geval zelf wel baat bij.

Waarom vermoedde ik darmproblemen?

Door het warme weer vermoedde ik dat het water dat in de vrachtwagens vervoerd werd, wel eens bacteriën kon bevatten. Misschien slechts een gedachtegang, maar er stak dit jaar bijna niemand boven de rest uit met de jonge duiven, dus ik denk dat iedereen er wel eens last van kon hebben.

Met een kuur moet je mazzel hebben dat je de juiste geeft. Bij de een werkt het wel, bij de ander niet. Dit kan komen doordat de duiven elders minder van de desbetreffende kwaal last hebben en de oorzaak toch ergens anders blijkt te liggen.

Maar zoals altijd: van een ezel kan je geen renpaard maken, dus de duiven zullen het te allen tijde moeten doen.

Selecteren jonge duiven

Onder de 40 jonge duiven liepen er 30 die het konden en de andere 10 waren simpelweg niet goed genoeg. Het gekke is dat deze 10 ook Belgafox hadden gekregen, en natuurlijk hetzelfde voer en verzorging.

Natuurlijk begin ik met twee duiven van de onderste getekende, maar hier wordt alleen gelet op de bovenste tien. De rest gaat voor de voet de mand in. De tien mindere zijn inmiddels verwijderd. Wind op kop, 455 km… Als ze er dan niet bij zitten, ben ik overtuigd dat ze het niet kunnen.

Toevallig vijf jongen uit een koppel bijgehaalde duiven, dus ook die gelijk verwijderd. Ik had er zes uit gekweekt voor mezelf en vier voor Jan. Ook Jan had ze allemaal nog, maar nu ook verwijderd omdat ze het daar ook niet konden. Het toeval wil dat we er niet één van verspeeld hebben, dus “de rotzooi blijft achter” is ook een fabeltje.

Dit jaar kochten we drie erg dure duivinnen van twee liefhebbers uit de top van België, uiteraard uit hun beste koppels. Deze gekoppeld aan onze beste doffers en ook nog eens omgekoppeld en de jonge duiven gedeeld in Brabant en Friesland.

Wat bleek: van deze 24 jonge duiven die we eruit gekweekt hadden, was er niet één in staat om op de uitslag te geraken in Brabant en Friesland. Ook deze zijn dus inmiddels verwijderd, met als gevolg dat we van onze drie beste kweekdoffers geen enkel jong hadden dit jaar.

Ook van die beroemde kweker uit Nederland zes kleinkinderen ingebracht, waarvan er niet één de uitslag haalde hier en bij Jan. Ook die gaan dus terug naar de oorspronkelijke eigenaar, maar kostten gelukkig niets (was een test).

Het mooie is dat we de duiven kunnen testen op twee hokken. Zo zien we snel wat goed is en wat niet.

Gien

Gien was voor mij een vlucht van de waarheid. De wind licht op kop, de eerste duiven net in de 1200mpm en mooi verdeeld over het vlieggebied. Bij de eerste zeven duiven zes kleinkinderen van Blue Rocket of achterkleinkinderen van Dragon Rocket.

Dit zijn de duiven die hier samen met Super Rossi al 20 jaar de kar trekken. Over Super Rossi gesproken: Jouke Elzinga uit Harkema heeft hier een dochter van. Die weet inmiddels ook hoe deze lijn kan winnen tegen grote aantallen duiven.

Pasa uit Roemenië heeft een Olympiade duif, dat is dan weer een kleinkind van Dragon Rocket.